Economistii reuniti la Intalnirile Wall-Street.ro anticipeaza o revizuire a prognozei de crestere economica in jos, in conditiile in care agricultura va avea o contributie negativa mult mai importanta decat se estimase la inceputul anului, ca urmare a secetei.

ING Bank are inca o prognoza de crestere economica de 0,8% din PIB, la inceputul anului aceasta fiind una dintre cele mai pesimiste. "Lucrurile care ne faceau la momentul emiterii previziunii sa fim ceva mai pesimisti par sa se materializeze", comenteaza economistul sef al ING Bank iminenta revizuirii in jos a prognozei.

Vlad Muscalu a subliniat la Intalnirile Wall-Street.ro ca primul risc pentru ajustarea in jos a cresteriii economice ar fi agricultura, "care oricum avea sanse mari sa aiba o contributie negativa dupa un an 2011 foarte bun".

"Dar seceta ne sugereaza ca nu o sa fie o simpla contributie negativa usoara, ci una mai puternica", a completat Muscalu.

In al doilea rand, el se declara ingrijorat de cresterea economica la nivel global. "Aici urmam prognozele colegilor nostri care se uita la zona euro, iar ei si-au modificat prognozele in ultima perioada. Daca pana acum cateva luni se asteptau ca economia zonei euro sa iasa din recesiune in trimestrul al treilea, data aceasta s-a mutat pentru trimestrul al patrulea", a explicat economistul sef al ING.

In afara de cele doua lucruri, tensiunile politice ar putea avea impact asupra deciziilor de investitii, insa situatia s-a mai linistit pentru moment si nu este diferita de ce asteptau investitorii intr-un an electoral.

"Prognozele noastre de PIB vor fi revizuite in urmatoarea perioada. Noi avem o prognoza de crestere marginala pentru trimestrul al treilea, dar estimez o evolutie putin mai slaba. Cum prognozele pentru zona euro s-au ajustat si semnele proaste din agricultura sunt clare, ar fi mai bine sa vorbim despre o contractie usoara in T3, probabil de pana la 0,5%", a spus Vlad Muscalu.
De asemenea, Melania Hancila, seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, crede ca perspectivele economice pentru sfarsitul anului sunt sumbre si "aceasta se datoreaza nu doar crizei politice din ultima vreme, ci din cauza trenului pierdut odata cu declansarea crizei, in contextul in care clasa politica nu a reusit sa actioneze ca un partener al mediului de afaceri si tot timpul s-au aflat in tabere diferite".

"Ma astept sa crestem cu maximum 0,5% in trimestrele urmatoare, pentru ca nu stim exact cat de afectata este agricultura, iar pentru tot anul vedem un avans de 0,7 - 0,9% din PIB", a concluzionat Hancila.

Afla mai mult despre perspectivele sumbre ale Romaniei si despre toamna furtunoasa care ne asteapta de la specialistii reuniti la Intalnirile wall-street.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
OECD: Cresterea economica, sustinuta de consumul robust