Tot mai multe voci atentioneaza ca Europa este pe cale sa stea un deceniu in "marasm economic". Pana si locomotiva zonei euro, Germania, va avea cel putin trei ani de performante modeste. In tot acest context, cum se va pozitiona Romania? Vom putea sa ne decorelam de marile economii?
Un raport de analiza al Citigroup prognoza o crestere in ritm de melc a economiei Germane, cea mai mare din zona euro. Astfel, dupa ce in acest an produsul intern brut (PIB) al Germaniei ar putea urca cu 1%, in 2013 cresterea se va tempera la 0,6%, iar in 2014 chiar si mai mult, pana la 0,5%.

De abia in 2015, tendinta de incetinire s-ar putea inversa. Oricum, pentru economia gigant a Germaniei, obisnuita cu rate de crestere de peste 2-3%, aceste evolutii ale PIB seamana mai mult cu o stagnare.

Si atunci apare intrebarea, daca cea mai puternica economie din Europa gafaie, cat de severa va fi recesiunea in economiile mai slabe?

Raspunsul, daca ar fi sa luam ca sigure prognozele, este ca multe economii deja slabite de criza datoriilor vor sangera ani buni de acum inainte. Spre exemplu, economia Spaniei se va contracta cu 1,8% in acest an, cu 3,2% in 2013 si cu 0,8% in 2014.

Portugalia va sta si mai prost, cu un minus 3,8% in acest an, -5,7% in 2013 si minus 1,3% in 2014. Totusi, nimeni nu ii va invidia pe Greci, care sunt in pragul colapsului, iar Citi mizeaza chiar pe o iesire din zona euro in urmatoarea perioada. In ceea ce priveste performantele economice, PIB al Greciei va cobori cu 7,6% in acest an, cu 10,7% in 2013 si 3,4% in 2014.

De asemenea, Ernst & Young avertizeaza in urma unui raport de analiza ca degradarea economie europene ar putea sa dureze un deceniu, ceea ce inseamna ca ratele de crestere vor fi modeste in urmatorii ani.

Firma de consultanta fiscala si audit prognozeaza pentru acest an o contractie cu 0,5% a economiei zonei euro si o revenire marginala in 2013, de numai 0,1%.

Pe de alta parte, grupul ING mizeaza pe o contractie mai usoara in acest an, de 0,4%, si de o recuperare mai puternica anul viitor, cu 0,6%. In 2014, zona euro va creste cu 1,2%, potrivit estimarilor ING.

In ceea ce priveste Germania, grupul olandez este mai optimist decat Citi si prognozeaza un avans de 0,8% in 2012, de 1% in 2013 si de 1,6% in 2014.

Oricat de diferite ar fi prognozele bancilor, un lucru este sigur: economiile zonei euro vor incetini in urmatorii ani, iar tarile cu probleme vor ramane sau vor reintra in recesiune.

"In Europa, situatia este mai sumbra decat in SUA, avand in vedere ca au fost aruncati multi bani, dar in tot acest timp datoriile au continuat sa creasca", precizeaza economistul Florin Citu.

Iar in acest context, Romania este puternic expusa riscurilor de a reintra in recesiune, avand in vedere ca "o mare parte din cresterea noastra este bazata pe cererea externa".

"Cat timp cresterea economica din Germania va fi slaba, apetitul pentru risc in zona euro va ramane redus, ceea ce ne va afecta", apreciaza economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu.

Ce poate face Romania pentru a se decorela de "apatia europeana"?


Economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, crede ca Romania nu are foarte multe optiuni pentru a se decorela de tendinta economiilor mari din zona euro.

"Am putea sa cheltuim mai eficient banii publici, sa incercam sa reducem birocratia si sa stimulam mediul de afaceri. Masurile in acest sens sunt aproape fara costuri", a declarat Muscalu.

Cu privire la potentialul tarii noastre, Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets considerat si un guru al pietelor emergente, a comentat recent pe blogul personal ca este optimist in privinta perspectivelor de crestere economica a Romaniei, chiar daca „luptele pentru putere, „la fel de spectaculoase ca si peisajele din tara”, afecteaza progresul economic.

“Vestea buna este ca Romania se indreapta spre reforme si o schimbare pozitiva, si privind in viitor cred ca perspectivele pe termen lung ale economiei sunt bune. De ce cred asta? Romania a inghitit deja destule ‘medicamente amare’ de la FMI si astfel este bine pozitionata pentru a inregistra o crestere accelerata in urmatorii ani. Cred ca Romania poate sa devina un lider al cresterilor in Europa”, a spus Mobius.

Pe de alta parte, Vlad Muscalu este reticent cand este vorba de acest potential de crestere al economiei locale.

"Am tot vorbit in ultimii ani despre potentialul de crestere al Romaniei, dar nu ne-a ajutat prea mult. Acest potential trebuie tratat cu atentie", a subliniat Muscalu.

De asemenea, analistul economic Florin Citu crede ca singurul lucru pe care poate sa il faca Romania este sa arate bine in ochii investitorilor straini. "Trebuie sa intram in competitia pentru putinii bani care mai sunt disponibili acum in piete", a explicat Citu.

1. Credeti ca va iesi Romania din criza pana in 2015?

2. Cat de afectata va fi Romania daca economia Germaniei va incetini semnificativ?Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri