"In viziunea noastra, un nou acord cu FMI, UE si Banca Mondiala reprezinta o veste buna pentru pietele financiare, deoarece va intari increderea investitorilor, in vremuri dificile", se spune in raport, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a declarat vineri ca misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata cel mai probabil in luna februarie.

"Incheiem in ianuarie acordul actual si, probabil, in februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a spus Georgescu la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen Romania.

Ulterior, ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

Acordul incheiat in primavara anului trecut cu FMI urma sa fie finalizat in luna martie 2013, iar inchiderea lui anticipata sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.

O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.

Citeste si:

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc in 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amanata.

Erste anticipeaza pentru Romania o crestere economica de 0,7% din PIB in acest an, care ar urma sa accelereze modest la 1,9% in 2013, estimari mai pesimiste fata de cele inaintate de Comisia Europeana si FMI.

Romania va inregistra o crestere economica de 0,8% in acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politica si un impact peste asteptari al secetei, urmand ca anul urmator avansul PIB sa accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimari ale Comisiei Europeana (CE), prezentate miercuri in prognoza economica de toamna.

Fondul Monetar International estimeaza pentru Romania crestere economica de 0,9% in acest an si de 2,5% pentru anul urmator.

Analistii Erste noteaza ca sunt mai pesimisti decat Comisia Europeana in privinta cresterii investitiilor, in timp ce viziunea asupra consumului privat este similara cu cea a expertilor europeni.

In privinta ajustarii fiscale, Erste anticipeaza ca Romania va reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB abia in 2014 (2,8%), din cauza dificultatilor in privinta reducerii arieratelor, in timp ce CE prevede atingerea acestui obietiv inca din acest an.

Si prognoza de inflatie a bancii austriece petnru Romania este mai putin optimista decat cea a CE. Erste anticipeaza o inflatie de 5,5% in decembrie 2012 si 4,7% in decembrie 2013 si considera ca rata cresterii preturilor va reveni in banda tintita de BNR in 2014 sau 2015, din cauza ajustarii preturilor din domeniul energiei.