1 ianuarie 2019!!! Romania preia, pentru sase luni, responsabilitatea presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Asadar, dupa testul de maturitate istorica - Centenarul Marii Uniri, urmeaza testul maturitatii europene! Cum se va achita Romania de aceasta sarcina, avand in vedere valul de critici pe care si l-a atras din partea institutiilor europene ca urmare a modificarilor adoptate in domeniul Justitiei, dar si limbajul dublu utilizat de oficialii romani cand vorbesc de apartenenta la Uniunea Europeana?

Ceremonia de deschidere a presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene va avea loc in data de 10 ianuarie, in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si a Colegiului Comisarilor, arata site-ul www.romania2019.eu, dedicat presedintiei romane, lansat oficial in urma cu cateva zile.

Cum va arata “prestatia Romaniei” la presedintia Consiliului UE? Foarte greu de spus, avand in vedere guvernarea dezastruoasa din ultimii doi ani (deficite bugetare uriase in ciuda cresterii economice record si fara a fi justificate prin investitii semnificative), multitudinea de decizii controversate si cu impact devastator pentru economie si societate, lipsa se asumare la cel mai inalt nivel (dezastrul din buget se cosmetizeaza pe final de an printr-o OUG mamut, care contine taxe sufocante pentru mediul de afaceri, justificata printr-o falsa preocupare fata de cetatenii care, in final, vor suporta aceste taxe din propriul buzunar).

La toate acestea se adauga problemele generate de modificarile aduse legilor din domeniul Justitiei, care au generat cel mai dur raport MCV din partea structurilor europene, de la instituire pana in prezent, in care se subliniaza nu doar ca progresele in domeniu au fost stopate, dar se inregistreaza regrese semnificative in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.

Critici si pe ultima suta de metri!

Disputele interne dintre partidul de guvernamant si presedintie pe aceste teme si nu numai au atras, si in cel de-al 12-lea ceas, avertismente dure chiar de la varful Executivului european. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat cu doar doua zile in urma ca se indoieste ca guvernul de la Bucuresti intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar timp de sase luni.

Juncker a declarat, pentru ziarul german Welt am Sonntag, ca Romania este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita" pentru misiunea de sase luni. "Dar cred ca Guvernul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE", a adaugat Junker, potrivit Agerpres.

In opinia oficialului european, “actiunea prudenta necesita o disponibilitate de a-i asculta pe altii si o dorinta puternica de a pune deoparte propriile preocupari", atitudine care pare ca ii lipseste Romaniei.

Presedintele CE a spus ca disputa politica interna a Romaniei arata ca tara nu pare o entitate unita pe scena europeana.

"Un front unit este necesar acasa pentru a promova unitatea Europei in timpul presedintiei Consiliului", a subliniat Junker.

Ce scrie presa internationala?

Romania se pregateste sa preia pentru prima data presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, desi Guvernul tarii a fost acuzat ca incearca se distanteze de principiile si reformele democratice, scrie The Guardian.

„Comisia Europeana a avertizat Guvernul in noiembrie ca este in pericol sa se distanteze de progresele pe care tara le-a inregistrat de la aderarea in Uniunea Europeana, in 2007. La randul sau, Parlamentul European a aprobat o rezolutie in care si-a exprimat „ingrijorarea profunda” privind legislatia care are potentialul de a slabi statul de drept. Parlamentarii europeni au condamnat si „interventia violenta si disproportionata” a jandarmeriei la protestele din august, cand politia a folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor anticoruptie”, noteaza publicatia.

Articolul mentioneaza modificarea legislatiei privind amnistia, care ar avea ca scop „sa protejeze politicieni anchetati pentru fapte de coruptie, precum Liviu Dragnea – perceput ca fiind cel mai puternic om din Romania .”

Nu doar Dragnea ar scapa de faptele pentru care este judecat, ci si alte 15.000 de persoane, in functie de ce ar prevedea actul normativ.

The Guardian noteaza ca temerile au inceput sa se accentueze in luna iulie, cand a fost demisa sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, dupa un mandat de cinci ani, din cauza ca a expus coruptia si abuzul in serviciu la nivel inalt, condamnand mai multi primari si ministri.

Reprezentarea Romaniei in Consiliul UE

Tratatul de la Lisabona prevede ca membrii Consiliului European sunt sefii de stat sau de guvern, constitutiile statelor membre urmand a determina exact care institutie le va reprezenta. Tara noastra a fost reprezentata la reuniunile Consiliului, in ultimii ani, de catre presedinte, desi prevederile constitutionale sunt oarecum contradictorii pe aceasta tema. Curtea Constitutionala a decis, in 2012, in acest sens, ca urmare a unui conflict intre presedintele de la acea vreme, Traian Basescu, si premierul Victor Ponta.

Actualul presedinte, Klaus Iohannis, a declarat si el, recent, ca nu o va desemna pe premierul Viorica Dancila sa reprezinte Romania la nivelul reuniunilor Consiliului European in perioada in care tara noastra va exercita presedintia Consiliului. Seful statului a facut aceste precizari in conditiile in care presedintele Camerei Deputatilor si liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat ca Romania este reprezentata la nivelul Consiliului European de presedinte, dar premierul Viorica Dancila va fi cea care va exercita, in numele Guvernului, presedintia Consiliului UE.

De altfel, si cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, aflat in vizita in Romania la predarea stafetei a mantionat ca preda presedintitia Consiliului UE sefului statului.

“Ma bucura faptul ca noi, Austria, predam presedintia catre Romania. Eu, in calitate de cancelar, predau presedintia catre dumneavoastra (Klaus Iohannis -n.r.), in calitate de presedinte al statului roman”, a declarat Sebastian Kurz la Palatul Cotroceni.

In cadrul intalnirii cu premierul Dancila, cancelarul Austriei a sustinut ca isi doreste ca Romania sa continue munca inceputa de cele trei tari care au detinut anterior presedintia Consiliului UE, repstectiv iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, negocierile in ceea ce priveste cadrul financiar multianual si prioritatile initiate cu privire la promovarea regiunii Balcanii de Vest.

“De asemenea, avem posibilitatea ca in discutiile noastre sa discutam despre grijile noastre in ceea ce priveste statul de drept si abordarea investitorilor internationali. Speram ca si in ceea ce priveste aceste domenii tematice vom reusi sa avem un schimb bun si sa ramanem in relatii la fel de bune”, a subliniat Sebastian Kurz, in conditiile in care vizita la Palatul Victoria a avut loc cu doar cateva ore inainte ca Ordonanta privind “taxa pe lacomie”, sa fie adoptata, act normativ cu impact semnificativ asupra unor investitori austrieci importanti (OMV Petrom, Erste - BCR, Raiffeisen Bank etc.)

Ce este Consiliul Uniunii Europene si ce atributii va avea Romania?

Consiliul European este una dintre cele 7 institutii ale Uniuni Europene, insa nu are rol de legiferare, deci nu negociaza si nici nu adopta acte legislative ale UE. In schimb, rolul sau principal este de a determina directia politica generala a UE si prioritatile acesteia – stabilind, in esenta, agenda politica a UE.

In cadrul Consiliului (care reuneste guvernele statelor membre) se exprima puncte de vedere ale raprezentantilor statelor membre cu privire la temele puse in discutie, sau se pun pe masa noi teme de interes pentru toate statele. In finalul dezbaterilor se trag concluziile si se propun actiuni sau obiective de indeplinit (se pot stabili si termene clare pentru ajungerea la un acord asupra unei anumite chestiuni sau pentru prezentarea unei propuneri legislative). Astfel, Consiliul European poate sa influenteze si sa orienteze agenda politica a UE, dar nu poate legifera.

Mandatul Romaniei la Presedintia Consiliului UE va fi marcat de doua aspecte importante: detinerea, pentru prima data, a acestei atributii si organizarea alegerilor pentru Parlamentul European (in luna mai-iunie 2019).

In plus, presedintia Romaniei la Consiliul UE va avea pe masa cel putin doua dosare cu miza majora la nivelul Uniunii, respectiv Brexit-ul si Cadrul financiar multi-anual post 2020.

Obligatiile concrete ale unei presedintii a Consiliului Uniunii Europene se traduc in asigurarea resurselor necesare pentru prezidarea la Bruxelles a reuniunilor ministeriale, la nivel de ambasadori si a peste 150 de grupuri de lucru de la nivelul Consiliului. In acest format se negociaza 200 – 300 de dosare legislative pe parcursul a peste 1.500 de intalniri formale si informale. De asemenea, sunt organizate zeci de evenimente in tara care detine presedintia, in cazul Romaniei cel mai important fiind Summitul UE de la Sibiu din 9 mai.

Romania preia presedintia Consiliului de la Austria si o va preda Finlandei, dupa 6 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri