Romania marcheaza joi preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie organizata la Ateneul Roman. La eveniment vor participa presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si premierul Viorica Dancila. Acestia vor sustine discursuri inainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

Concertul de la Ateneu va fi sustinut de Orchestra Uniunii Europene, formata din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artisti romani recunoscuti international, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban si Corul Filarmonicii „George Enescu”. Dirijorul concertului va fi Ion Marin, in timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner. De asemenea, la ceremonia de deschidere vor fi prezenti si membrii Colegiului Comisarilor.

Un concert inaugural al Presedintiei romane la Consiliul UE va avea loc si la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Romana de Tineret condusa de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrari de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoras Dinicu, George Grigoriu si Eugen Doga, scrie G4Media.

Vineri, presedintele Comisiei Europene va avea intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Viorica Dancila. Potrivit programului oficial, cele doua reuniuni vor fi urmate de declaratii comune de presa.

La Cotroceni, subiectul discutiilor va fi legat de Presedintia Romaniei la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care Romania le va gestiona in aceasta perioada. Presedintele Romaniei va sublinia ca exercitarea pentru prima data de catre tara noastra a Presedintiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o buna oportunitate pentru a reafirma angajamentul in favoarea consolidarii proiectului european, a precizat Administratia prezidentiala intr-un comunicat.

Conform aceleiasi surse, seful statului va evidentia faptul ca Romania doreste sa exercite un mandat de succes, ”orientat spre rezultate concrete, care sa contribuie la avansarea agendei europene, tinand cont, insa, de contextul complex in care isi va derula activitatea in urmatoarele sase luni”.

Agenda vizitei lui Jean Claude Juncker include si intalniri cu presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Deocamdata, pe site-ul celor doua Camere nu exista mentiuni cu privire la intalnirile cu presedintele CE.

Evenimentul de joi de la Ateneu, marcat de tensiuni intre opozitie si guvern si un protest

Evenimentul are loc pe fondul relatiilor tensionate dintre presedintele Klaus Iohannis si Guvernul Dancila, generate de refuzul sefului statului de a numi noi ministri in Guvern, de respingerea propunerii ministrului apararii la sefia statului major al armatei si de respingerea a doua oara a Adinei Florea, propusa de ministrul justitiei la sefia DNA. Nu e clar daca presedintele Iohannis va participa joi seara la evenimentul de la Ateneu. Pe site-ul presidency.ro nu este mentionata participarea la nici un eveniment.

Liderii PNL au spus ca o decizie in legatura cu prezenta lor la ceremonie va fi luata in cursul zilei de joi, ei reclamand faptul ca invitatia a fost primita, tarziu dar si ca aceasta continea o eroare, confirmarea participarii fiind asteptata pana in „8 ianuarie 2018”.

Protestul „Vrem Europa, nu dictatura!”, organizat in fata Ateneului Roman simultan cu ceremonia care marcheaza inceperea oficiala a presedintiei romane a Consiliului UE

Organizatiile Rezistenta, Coruptia Ucide, Declic si Initiativa Romania au anuntat pentru joi, in intervalul 19:00 – 22:00, in fata Ateneului, manifestatia organizata sub sloganul „Vrem Europa, nu dictatura!”.

„Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Roman, intregul leadership al Uniunii Europene (presedintii Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea presedintiei rotative de catre Romania. Vor fi prezenti Donald Tusk (Presedintele Consiliului), Antonio Tajani (Presedintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Presedintele Comisiei). Alaturi de toti ceilalti decidenti ai Uniunii Europene. Vrem sa fim alaturi de ei. Vrem sa fim vazuti de ei. Vrem sa se inteleaga ca, in ciuda politicilor guvernarii actuale, romanii sunt cetateni ai Europei, care cred in valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justitie independenta, solidaritate, transparenta in decizii si in cheltuirea banului public”, spun organizatorii.

Ei anunta ca ii asteapta in Piata George Enescu pe cei care inteleg ca dreptul de a munci si a invata in Europa, cresterea nivelului de trai al populatiei in ultimii 10 ani, dezvoltarea societatii romanesti in ultimul deceniu, situatia agriculturii romanesti, infrastructura, spitalele si scolile cu un nivel acceptabil, drepturile omului, statul de drept si justitia independenta, depind de apartenenta la UE si care considera ca „atacurile asupra UE comise de guvernarea actuala sunt atacuri asupra prosperitatii si stabilitatii Romaniei, cetatenia europeana ne ofera protectie impotriva posibilelor abuzuri ale statului, dreptul de a calatori, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care parintii nostri nu au beneficiat”.

Participantii sunt indemnati ca vina cu cu steagurile Romaniei si ale UE.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri