Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a dezbatut miercuri modificarile aduse legilor justitiei din Romania. Europarlamentarii romani membri ai PSD si ALDE au incercat sa explice ca lupta anticoruptie de la noi din tara este, de fapt, un abuz impotriva cetatenilor. Europenii nu s-au lasat insa intimidati si au subliniat faptul ca ofensiva majoritatii guvernamentale de la Bucuresti impotriva independentei justitiei are la baza dorinta unor politicieni romani de a scapa de dosarele penale, dar au atras atentia si asupra faptului ca varful de lance al modificarilor legilor cheie din sistemul judiciar este liderul principalului partid de guvernamant, un politician condmnat definitiv pentru fraude electorale si trimis in judecata in alte doua dosare, dintre care unul pentru deturnare de fonduri europene.

Dezbaterile din plenul Parlamentului European au debutat cu solicitarea lui Dan Nica, europarlamentar PSD, ca ministrul Justitiei Tudorel Toader sa poata lua si el cuvantul, desi i se spusese ca acest lucru nu este posibil. Cererea sa a fost respinsa, atragandu-i-se atentia ca regulile Parlamentului European sunt clare si nu pot fi schimbate ”din mers”.

Prima interventie a fost a comisarului european pentru Justitie, Vera Jourova, care a subliniat ca discutiile din Romania din ultimul an in ceea ce priveste legile justitiei, lupta anticoruptie si independenta sistemului judiciar au dus la ingrijorari exprimate de diferiti actori. ”Romanii au iesit in strada pentru a-si exprima opozitia fata de aceste modificari, care ar putea slabi masurile de combatere a coruptiei. Comisia Europeana impartaseste aceste ingrijorari”, a declarat Jourova.

Comisarul a atras atentia ca Grupul Statelor Impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a decis pentru prima oara sa lanseze o ancheta proprie in cazul Romaniei si va intocmi un raport care va fi publicat in luna martie.

”In luna ianuarie 2017, Comisia Europeana a propus Romaniei un set limitat de recomandari restante care, daca ar fi fost implementate, ar fi permis ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). In decembrie 2017, in ultimul raport MCV, Comisia si-a manifestat ingrijorarile fata de continutul legilor justitiei. CSM, garantul constitutional al independentei justitiei, a continuat sa-si exprime ingrijorarile si a dat un aviz negativ. Aceste ingrijorari trebuie luate in calcul foarte serios", a mai spus Vera Jourova.

Comisarul european pentru Justitie a formulat o intrebare pentru guvernul Romaniei: <<Procesul acesta de modificare a legilor justitiei respecta independenta justitiei?>>, apoi a adaugat: <<Din pacate, vedem ca sunt criticate deciziile justitiei si normele de integritate, situatie care nu ne ofera incredere. Trebuie respectate standardele europene>>.

Jourova a avertizat ca va analiza cu atentie forma finala a legilor justitiei, dupa retrimiterea acestora in Parlament de catre Curtea Constitutionala, dar si modificarile ce vor fi aduse Codurilor penale si actelor normative privind incompatibilitatile si conflictul de interese.

Deputatii europeni, mesaje usturatoare pentru guvernantii de la Bucuresti

Nu mai putin de 15 europarlamentari straini au luat cuvantul in cadrul dezbaterii, iar mesajul lor, aproape unanim, a fost unul dur pentru majoritatea guvernamentala din Romania. Ei au atras atentia ca independenta justitiei, lupta anticoruptie si statul de drept sunt intangibile intr-o tara membra a Uniunii Europene.

Malteza Roberta Metsola, europarlamentar PPE, urmatoarea care a luat cuvantul dupa comisarul Vera Jourova, a atras atentia asupra faptului ca romanii isi doresc o tara unde coruptia este eradicata, unde, chiar daca ai castigat alegerile, nu ai dreptul sa divizezi societatea. ”Va auzim de acolo din strada”, le-a transmis ea protestatarilor din Romania.

Nici socialistii europeni, familia politica din care face parte PSD, nu au fost mai magulitori cu majoritatea guvernamentala de la Bucuresti. Josef Weidenholzer, europarlamentar S&D, a declarat ca ”statul de drept si drepturile omului stau la baza democratiei”. ”Romania este o tara foarte importanta si nu suntem indiferenti cand se exprima critici. Avem criterii de evaluare foarte clare, sa vedem daca reformele sunt constitutionale si daca standardele europene au fost respectate, mai ales cele care tin de Comisia de la Venetia”, a mai spus europarlamentarul socialist.

”S-ar putea ca societatea civila sa fie un cui in coaste, dar este esentiala pentru democratie”, a declarat olandeza Sophie in ’t Veld. Ea a cerut comisiei pentru libertati civile a Parlamentului European sa vina in Romania ”pentru a vedea ce se petrece”. ”Sa fiti foarte atenti”, a avertizat ea puterea de la Bucuresti. ”Parlamentul European a decis anul trecut sa aiba un mecanism care sa evalueze toate statele membre”.

Nemtoiaca Ska Keller a avut un mesaj si mai dur. Ea a spus ca in Romania zeci de mii de oameni au iesit pe strazi impotriva unei elite corupte care abuzeaza de puterea sa. ”Ceea ce vedem sunt pasi inapoi. Prin noile legi ale justitiei, procurorii nu mai au instrumente de investigatii. Coruptia are efecte directe asupra cetatenilor, vedem ce se intampla in scoli, ce se intampla in spitale unde risti sa te imbolnavesti mai rau. Romanii sunt cetateni europeni si nu putem accepta sa nu le fie respectate drepturile fundamentale”, a spus Keller.

Ana Gomes, europarlamentar portughez, membru S&D, a subliniat faptul ca liderul principalului partid de guvernamant din Romania, Liviu Dragnea, are trei dosare penale, unul in care a fost condamnat definitiv, altul in care a fost trimis in judecata si un al treilea in care este urmarit penal pentru fraude cu bani europeni. ”Cum este posibil ca el sa mai ramana in functie?”, a intrebat Gomes in plenul Parlamentului European.

Grapini: Doamna comisar, sunteti dezamagirea zilei mele! Preda: Sa va fie rusine, pesedistilor!

Europarlamentarii romani au fost cei mai vocali in cadrul dezbaterii de la Strasbourg. Previzibil, membrii PSD si ALDE au incercat sa-i convinga pe colegii lor europeni ca sunt dezinformati, ca modificarile aduse legilor justitiei din Romania sunt, culmea, o cerinta europeana, ca in Romania se comit abuzuri abominabile asupra cetatenilor sub pretextul luptei anticoruptie.

”La Bucuresti avem intentia de a legifera, nici macar nu am avut o discutie despre modificarea Codurilor penale”, a spus, pe un ton ridicat, Norica Nicolai, incercand sa ascunda sub pres propunerile de amendare a Codului penal si de procedura penala potrivit carora imaginile video nu mai puteau fi folosite ca probe in instanta sau care prevedeau ca anchetatorii sa ii anunte pe suspecti ca urmeaza sa ii ancheteze. Nicolai s-a rastit apoi la comisarul pentru Justitie: ”Ce ati facut, doamna comisar, cand zeci de oameni au fost arestati in mod abuziv? Ce ati facut cand oamenii au fost interceptati ilegal?”.

In aceeasi nota a vorbit si europarlamentarul Mircea Diaconu. Intr-un discurs patetic, el a declamat in plenul Parlamenului European ca Romania nu poate fi cenzurata de la Bruxelles sau de la Strasbourg si ca el isi doreste independenta Justitiei, ”dar mai ales independenta Romaniei”. Diaconu a pretins ca in 2015 in Romania au fost solicitate de 16 ori mai multe mandate de ascultare decat a cerut chiar FBI in aceeasi perioada si s-a intrebat conspirativ de ce mii de oameni de afaceri au fost urmariti in anul electoral 2016.

Social-democratul Ioan Mircea Pascu a sustinut, la randul sau, ca romanii sunt supravegheati mai mult decat pe vremea lui Ceausescu in baza unor protocoale secrete incheiate intre servicii si autoritati, mostenite ”din sistemul imediat dupa Revolutie”.

”Doamna comisar, din pacate astazi au fost spuse atatea neadevaruri, incat ar trebui o noua initiativa – minciuna ucide. Au colportat unii dintre colegi minciuni, doamna comisar”, s-a lamentat la randul sau europarlamentarul PSD Dan Nica.

Maria Grapini a luat si ea cuvantul, rastindu-se la comisarul Vera Jourova. ”Doamna comisar, sunteti dezamagirea zilei mele”, a exclamat ea. ”Modificarea legilor justitiei este o necesitate. Doamna Macovei a facut un pachet de legi prin asumare in care au ramas multe articole neconstitutionale. Mii de oameni au fost bagati in puscarie pe legile doamnei Macovei”, a mai spus Grapini.

La randul sau, social-democratul Victor Bostinaru a acuzat din nou Comisia Europeana ca este prost informata in legatura cu situatia din Romania. ”Vreau ca colegii mei sa citeasca si alte surse. Un protocol secret intre DNA si un serviciu secret a permis ca in Romania sa se faca politie politica. Modificarile legile Justitiei sunt in acord cu Comisia de la Venetia”, a sustinut Bostinaru. ”Refuz sa cred ca tara mea este tratata ca o tara de mana a doua”, a mai spus el.

”Nu avem o tara de mana a doua, ci un Guvern de mana a saptea”, i-a replicat europarlamentarul Cristian Preda. ”Tudorel Toader a refuzat sa sesizeze Comisia de la Venetia. Nu va e rusine, pesedistilor?”, a intrebat el.

”PSD si ALDE vor sa ne scoata din Europa, au declansat lupta pentru coruptie si impotriva justitiei si impotriva statului de drept. Ce vor sa faca prin modificarile Codurilor penale? Este foarte important pentru toate statele membre, pentru ca va fi afectata cooperarea judiciara transfrontaliera, pentru crime transfrontaliere, va fi afectata ancheta pentru o infractiune comisa intr-un alt stat sau comisa in Romania, care va deveni paradisul infractionalitatii”, a atras atentia, la randul sau, europarlamentarul Monica Macovei.

”Poti lasa un hot sa stabileasca preturile in magazinul din care fura?”, a intrebat Traian Ungureanu. ”Normele europene nu spun ca un Guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele. PSD a castigat alegerile, nu Justitia”, a mai aratat el.

”Presedintele PSD si al Parlamentului este condamnat pentru frauda electorala. Un infractor dovedit vrea sa intareasca Justitia sau sa o slabeasca?”, a intrebat la randul sau europarlamentarul Siegfried Muresan.

In finalul dezbaterii, comisarul pentru Justitiei, Vera Jourova, a atras atentia ca rolul Comisiei Europene este de a-si indeplini obligatiile de aparator al tratatelor. ”Noi trebuie sa evaluam statul de drept din fiecare tara membra si sa actionam cand observam erori de sistem. Un astfel de sistem se construieste de-a lungul timpului si poate fi distrus chiar peste noapte. De aceea suntem atat de vigilenti si am exprimat ingrijorari”, a conchis Vera Jourova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri