In aceasta saptamana, Parlamentul European va dezbate situatia din Romania cu privire la respectarea statului de drept: luni in cadrul unei sesiuni extraordinare a comisiei de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), iar miercuri chiar in plenara legislativului, care va avea loc la Strasbourg. La dezbaterea de miercuri a fost invitata si Viorica Dancila, noteaza G4Media.

Luni se discuta "independenta justitiei" din Romania

La sesiunea extraordinara de luni, 1 octombrie, a eurodeputatilor din comisia LIBE va participa ca invitat doar prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. La dezbatere nu a fost invitat niciun oficial din Romania. Potrivit programului oficial, sesiunea extraordinara a comisiei va consta intr-un schimb de opinii intre europarlamentari si Timmermans pe tema situatiei din Romania, ”inclusiv independenta justitiei”.

Pe masa comisiei se vor afla doua documente referitoare la Romania:

  • Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia prin care institutia a solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa revina asupra modificarilor aduse legilor Justitiei, in special, in ceea ce priveste numirea si revocarea procurorilor sefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT si Parchetul
  • Ultimul raport MCV realizat de Comisia Europeana referitor la Romania, dat publicitatii in noiembrie 2017.

Parlamentul va adopta o rezolutie in noiembrie

In schimb, pe 3 octombrie, Parlamentul European, in plenul care se va reuni la Strasbourg, va dezbate situatia din Romania privind respectarea statului de drept. La dezbatere a fost invitata si premierul Viorica Dancila.

Ulterior dezbaterii de miercuri, Parlamentul urma sa adopte si o rezolutie cu privire la situatia din Romania in ultima saptamana din octombrie, dar votul a fost amanat pentru luna noiembrie, dar in acea perioada presedintele Klaus Iohannis va sustine un discurs in plenul de la Strasbourg si nu s-a dorit suprapunerea celor doua evenimente.

Decizia de amanare privind rezolutia a fost luata joi de conferinta presedintilor, structura compusa din liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului European.

Discutarea in plenul de la Strasbourg a situatiei privind statul de drept din Romania are loc la solicitarea grupului verzilor din Parlamentul European. Intr-un interviu pentru G4Media.ro, Ska Keller, copresedinta grupului verzilor, a explicat ca cele trei motive care au stat la baza solicitarii dezbaterii situatiei din Romania sunt demiterea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA in ciuda avizului negativ al CSM, modificarile aduse Codurilor Penale si violentele din 10 august impotriva protestatarilor pasnici. Keller a mai spus ca este nevoie de infiintarea unei comisii care sa monitorizeze situatia statului de drept din Romania, iar Comisia ar trebui, in opinia ei, sa demareze rapid o investigatie pe aceasta tema.

Viorica Dancila a fost saptamana trecuta, marti si miercuri, la Bruxelles pentru discutii premergatoare dezbaterii de miercuri cu toate grupurile politice din Parlamentul European. Bilantul vizitei a fost insa unul catastrofal: i-a facut drogati pe romanii care au manifestat pe 10 august, a fugit de ziaristii straini, i-a mintit pe colegii socialisti ca PSD nu se implica in referendum, a mintit ca Iohannis a revocat-o pe Kovesi, iar in loc de ”protestatari” a spus ”protestanti”.

In urma intalnirii de miercurea trecuta cu Dancila, co-presedinta grupului verzilor din Parlamentul European, Ska Keller, a declarat, intr-un nou interviu pentru G4Media.ro ca sefa GUvernului de la Bucuresti a spus ca se banuieste ca protestatarii au fost trimisi din afara si ca erau drogati. ”Potrivit premierului, doamna Kovesi a fost demisa de presedinte. Nu impartasim aceasta viziune”, a mai spus Keller.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri