Comisia Europeana a transmis un raspuns catre Digi24, dupa ce presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au spus ca oficialii europeni nu sunt bine informati in ceea ce priveste modificarea legilor justitiei si a Codurilor penale.

„Comisia a urmarit indeaproape procesul parlamentar din Romania li evolutia discutiilor asupra acestor legi in decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informati desore acest proces, despre mizele care sunt in joc si despre potentiale riscuri. Suntem in contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar si societatea civila din Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”, se arata in raspunsul transmis catre Digi24.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele institutiei, Franz Timmermans, au transmis miercuri o declaratie comuna prin care cereau Romaniei sa regandeasca legile justitiei.

„Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratia comuna.

CE a facut un apel la Parlament „sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat”.

Comisia de la Venetia:...
Citeste si: Comisia de la Venetia, raport dur cu privire la legile justitiei

Drept raspuns, presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea, si presedintele Senatului si al ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, au aratat, intr-o scrisoare comuna adresata oficialilor Comisiei Europene, ca sunt „cel putin surprinzatoare” preocuparile exprimate de acestia privind lipsa de transparenta si de consens mai larg in dezbaterea despre legile justitiei, dar si referitoare la modificarea codurilor penale.

Comisia Europeana a fost informata incorect, spun cei doi oficiali.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului precizeaza ca dezbaterile privind reforma sistemului judiciar au venit ca o necesitate, pentru a transpune in legislatia nationala, standardele europene din domeniu. „Va facem cunoscut ca la dezbateri, au participat reprezentanti ai magistratilor, academicieni, societate civila si reprezentanti ai CSM”, se arata in scrisoare.

Klaus Iohannis merge la...
Citeste si: Iohannis merge la Bruxelles pentru a discuta despre legile justitiei


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Comisia Europeana ameninta Romania cu "optiunea nucleara"