„Raspunsul tehnic este dat de doua decizii ale Curtii Constitutionale, de pe vremea presedintelui Traian Basescu, potrivit carora la Consiliul European merge presedintele Romaniei. In cazul in care sunt probleme de tip economic si financiar poate sa mearga primul-ministru. In ambele cazuri insa, este nevoie sa existe un mandat din parte Parlamentului, atunci cand se vine cu propuneri sau cu pozitii noi din politica externa a Romaniei”, a spus Teodor Melescanu, la „Jurnalul de seara”.

Ministrul de Externe a facut aceasta declaratie dupa ce premierul Viorica Dancila a dat de inteles ca ar vrea sa reprezinte Romania la Consiliul European.

„Ar fi un lucru nefiresc. Am vazut cand a venit cancelarul austriac Sebastian Kurz ca a preluat stafeta presedintiei. Presedintia Consiliului Uniunii Europene este detinuta de primul ministru si de catre Guvern, este o regula care trebuie respectata, deci tot ce inseamna legislatie europeana tot ce inseamna a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc ministrii din guvern si primul ministru conduce presedintia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Viorica Dancila la Antena 3 in urma cu o saptamana.

Reamintim ca, pe durata presedintiei rotative a Romaniei la Consiliul UE (formatul care reuneste ministrii statelor membre), tara noastra va gazdui la Sibiu in luna mai si un summit al Consiliului European (formatul care reuneste sefii de stat sau de guvern).

Cum ar putea fi afectati...
Citeste si: Brexit. Situatia care poate crea probleme pentru romani

Sursa foto: Agerpres Foto