Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene a incheiat 90 de dosare legislative, aratand ca multi au fost surprinsi de acest lucru, deoarece se asteptau ca mandatul Romaniei sa fie unul mediocru.

"Nu stiu daca este bine sa vorbim despre o mostenire, nu putem crea o mostenire in sase luni, dar poti face treaba buna. (...) Putini au avut asteptari foarte mari cand am inceput Presedintia, multi se asteptau sa fim mediocri, dar eu am luat foarte in serios laudele presedintilor Tusk si Juncker. Presedintia romana a incheiat 90 de dosare, stiti cate se incheiau in alte Presedintii, ceea ce arata nu numai intensitatea si cantitatea muncii noastre, ci si calitatea, pentru ca suntem buni parteneri, negociatori si institutii cu standarde ridicate, iar echipa romana a reusit ceva neasteptat. De aceea am spus ca Presedintia romana a fost surprinzatoare, pentru ca a avut rezultate mult mai bune decat se asteptau toti. Daca putem sa definim acest lucru ca o mostenire, si anume ca Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are, cred ca este o mostenire buna", a raspuns seful statului, citat de Agerpres, in declaratia comuna cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, la o intrebare legata de mostenirea pe care o lasa Romania dupa Presedintia Consiliului UE.

Seful statului a prezentat rezultatele obtinute in timpul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE.

"Agenda strategica adoptata reflecta pe deplin cele zece angajamente pe care le-am adoptat la Summitul de la Sibiu, intitulate "Spiritul de la Sibiu", asa le numesc eu. Acum, obiectivul central este sa ramanem uniti, hotarati si eficienti in eforturile noastre de a pune in aplicare aceasta agenda si de a obtine rezultate pentru toti. Romania este pe deplin angajata in aceasta privinta. Vreau sa salut in mod special faptul ca principalele prioritati si linii de actiune identificate in agenda strategica reflecta viziunea noastra comuna pentru viitorul Uniunii. Acesta este un semn clar de unitate si coeziune", a mai spus Iohannis.

El a subliniat ca "protejarea cetatenilor, a libertatilor si valorilor lor ar trebui sa fie interesul central al viitoarelor actiuni comune", in contextul in care UE se confrunta cu un numar din ce in ce mai ridicat de amenintari atat din interior, cat si din afara granitelor sale.

"Recent, Consiliul a adoptat in mod oficial un numar de dosare legislative semnificative care au fost finalizate sub Presedintia Romaniei - in ceea ce priveste Uniunea Bancara, imbunatatirea regimului de munca si al drepturilor sociale, aprofundarea Pietei Unice, decarbonizarea transportului si progresul privind consolidarea Europei digitale. Asa arata Europa in forma ei cea mai buna si as dori sa multumesc pe aceasta cale tuturor statelor membre si tuturor institutiilor europene pentru sprijinul si abordarile constructive care au permis Romaniei sa finalizeze un numar semnificativ de initiative legislative importante", a afirmat Iohannis.

Seful statului a precizat ca discutiile au vizat si viitorul Cadru Financiar Multianual, amintind ca anul trecut, Consiliul European a cerut Romaniei sa elaboreze un document revizuit pentru noua etapa a negocierilor.

"Presedintia a muncit intens si sunt multumit ca aceste eforturi consistente si progresul obtinut sunt recunoscute in cadrul concluziilor Consiliului European", a aratat Iohannis.

El si-a exprimat regretul ca in ceea ce priveste discutiile referitoare la schimbarile climatice nu s-a putut ajunge la un consens pentru atingerea obiectivului de emisii zero de CO2 la orizontul anului 2050.

"La solicitarea mea, liderii au acceptat sa facem o mentiune privind Republica Moldova in textul concluziilor, pentru ca acest lucru intareste sustinerea UE fata de Republica Moldova prin masuri concrete, ceea ce este foarte important", a subliniat seful statului.

El a multumit pentru aprecierile presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, si ale presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, cu privire la Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene.

"Este foarte important pentru noi fiindca a fost prima Presedintie", a adaugat Iohannis.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri