"Din ce stiu, bugetul sistemului sanitar ramane cu o problema. Finantarea din PIB, chiar daca a crescut, ramane mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finantarii din UE. Bugetul nou nu il decidem acum, ci il va da noul Parlament", spus ministrul Sanatatii.

Intrebat daca in 2013 ar putea creste contributia pentru Sanatate, ministrul Raed Arafat a spus ca acest lucru este posibil, scrie Mediafax.

"Exista discutii generale pivind modificarea contributiei. Ca sa avem o contributie corecta ar trebui sa ne intoarcem macar la 6-7 la suta, cum era inainte. Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta", a adaugat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a mai spus ca si pentru cresterea veniturilor medicilor ar exista o solutie in noua Lege a sanatatii, si anume cresterea independentei spitalelor.

"Se cauta solutii pentru banii medicilor. In noua lege, prin independenta spitalelor, ii pot plati dupa performanta. Dar in primul rand trebuie recunoastere clara, trebuie un consens social. Si alte tari au avut aceasta problema. Am avut recent o discutie in Iordania. Medicii plecau in tarile din Arabia Saudita si tarile din Golf. Solutia a fost ca, peste noapte, salariile medicilor cei mai vanati peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politica, sa se inteleaga ca noi avem monitorizarea FMI, sa fim foarte atenti. Deschidem recunoasterea automata a calificarilor din SUA, Canada, Israel. Sunt romani care vor de ani de zile sa revina", a explicat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Potrivit ministrului, pentru cresterea veniturilor medicilor ar mai fi o solutie, respectiv sa li se permita ca in spitalele publice sa consulte dupa program persoane private.