Produsul Intern Brut, serie bruta, estimat pentru primele trei trimestre a fost de 416,268 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,2% fata de acelasi interval din 2011, noteaza Mediafax.

"Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,9%), tranzactii imobiliare (+4,7%), informatii si comunicatii (+2,7%), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,4%), comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%) si constructii (+0,8%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (de 20,4%) si administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (2,6%).

Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% in perioada analizata, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama scaderii, cu 2%, a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice, in timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 12,1 puncte procentuale.

Statistica a confirmat astfel primele estimari privind PIB, anuntate la 15 noiembrie.

Produsul Intern Brut a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, indicand un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.
PIB estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 168,54 miliarde lei preturi curente.

In ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (13,8%), urmata de tranzactii imobiliare (10,4%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (8,1%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (4,1%) si in comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (2,8%).

Citeste si:

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (1,3%), constructii (0,7%), industrie (0,3%) si intermedieri financiare si asigurari (0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul III 2012 cererea interna a crescut cu 0,1 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 9,9%. Consumul final total s-a redus cu 1,6%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (1,4%) si a cheltuielilor pentru consumul final al administratiilor publice (2,4%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (4,2%) comparativ cu cel al importurilor (1,9%), noteaza INS.

Ca serie ajustata sezonier PIB a scazut in trimestrul al treilea la 153,008 miliarde lei.

La jumatatea anului INS a revizuit datele si a a anuntat o crestere economica de 0,7%, iar majoritatea estimarilor din partea institutiilor financiare internationale plasau cresterea economica din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos fata de proiectiile initiale.

Avand in vedere insa evolutia PIB in ultimul trimestru de anul trecut, cand s-a simtit efectul unei productii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru constructii si transporturi, precum si limitarea cresterii economice din primele noua luni la numai 0,2%, este de asteptat ca economia sa inchida acest an la acelasi nivel cu anul trecut sau chiar cu o usoara scadere.