Directorii financiari din Romania semnaleaza o posibila criza de specialisti in domeniul financiar, in contradictie cu opinia managerilor din acelasi domeniu din Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Bulgaria, arata un studiu realizat de Deloitte Europa Centrala.

Studiu CFO

"Liderii functiilor financiare din companii de top din Romania si-au exprimat temerea cu privire la o posibila diminuare a resursei de talente in viitorul apropiat. Acest consens pune Romania intr-o pozitie unica fata de celelalte tari incluse in studiu", potrivit unui comunicat al companiei de consultanta si audit.

Marea majoritate a directorilor financiari din regiune nu sunt ingrijorati de o posibila criza pe piata talentelor, in urmatorul an, insa Romania face exceptie, 57% dintre respondenti exprimandu-si aceasta opinie.

"Diminuarea ofertei este de asteptat cu precadere la nivelul mediu de management, un palier foarte important pentru companii in general si, de asemenea, cel mai vulnerabil. In organigrama unei institutii, nivelul de mid-management este de obicei acea zona de profesionisti care are atat capacitatea de a livra proiecte, cat si de a coordona echipe. Ei sunt primii vizati pentru promovare, dar si target pentru recrutare de catre concurenta", a declarat, Doina Patrubani, director in cadrul Deloitte Consultanta - Management Consulting si expert in domeniul Capitalului Uman.

Ea spune ca raspunsurile directorilor din Romania in ceea ce priveste talentul reflecta pe de o parte realitatea unei piete marcate de incertitudine, de la nivel local, dar si din toata lumea, dar si specificul pietei locale de capital uman - deficientele sistemului educational (de unde si resursele insuficiente de absolventi cu pregatire corespunzatoare), precum si atentia limitata pe care companiile o acorda sistemelor de management al talentului si performantei.

A treia editie a raportului reprezinta punctele de vedere a 362 de seniori cu functii financiare din diverse industrii din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Bulgaria. Chestionarul a inclus intrebari despre mai multe aspecte care au impact asupra afacerilor, de la asteptarile pe plan macroeconomic (cresterea PIB, rata somajului, evolutia cursului de schimb) pana la provocarile individuale (perspectivele financiare ale companiei, obiectivele de business, costurile, strategia, capacitatea de a achita creante).

Rezultatele arata ca respondentii sunt mult mai putin optimisti decat in aprilie, cand Deloitte a publicat a doua editie a acestui raport. Mai multi directori financiari s-au aratat ingrijorati din cauza incertitudinii financiare si economice, a perspectivelor diminuate de crestere si a asteptarilor legate de rata somajului si de altele.

"Directorii financiari sunt in continuare prudenti si nu isi asuma riscuri. In contextul incertitudinii macroeconomice generale, ei se concentreaza si acum pe cresterea veniturilor generate atat pe pietele actuale, cat si pe piete noi, fiind in cautarea de noi oportunitati. Comparativ cu editia anterioara, mai multi respondenti se asteapta la stagnare in acest an (81% fata de 71,4%, in aprilie). Cu toate aceste provocari si in ciuda unui optimism diminuat, cred ca este o perioada fascinanta pentru profesionistii din functiile financiare, pentru ca trebuie sa dezvolte strategii care sa asigure companiilor lor o pozitie foarte buna pentru viitoarea crestere", a declarat Pieter Wessel, partener Deloitte Romania.

Potrivit raportului, gradul de incertitudine creste ca urmare a asteptarilor diminuate de redresare a PIB, companiile se concentreaza pe imbunatatirea rezervelor de lichiditati, in paralel cu cresterea veniturilor, iar perspectiva prudenta coincide cu dorinta directorilor financiari de a reduce nivelul datoriilor.

Totodata, apetitul pentru credite bancare sau atragere de capital prin vanzare de actiuni scade, iar companiile sunt tot mai interesate de programe de restructurare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri