Economistii vorbesc pe o singura voce cand este vorba de proiectul Autoritatii de Supraveghere Financiara: centralizarea nu va creste eficienta, atata timp cat numirile vor fi in continuare politice. In plus, cele trei piete care intra sub umbrela Autoritatii sunt prea mici pentru a justifica o astfel de masura.
Proiectul de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost anuntat recent de premierul Victor Ponta si urmeaza sa fie adoptat in graba, prin ordonanta de urgenta, pana pe 15 martie.

Dupa cum a precizat Ponta, presedintele acestei noi structuri va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR, deci va fi din nou o numire politica, la fel ca in cazul celor trei institutii care au intrat sub umbrela acestei autoritati: CNVM, CSA si CSSPP.

El a sustinut ca prin preluarea atributiilor CNVM, CSA si CSSPP de catre o singura autoritate vor scadea numarul functiilor de conducere si gradul de birocratie, precum si totalul costurilor de functionare.


Florin Citu, economist, fondator al Florin Citu Advisory

“Daca numirile in aceste institutii vor fi facute in continuare pe criterii politice, poti sa faci si centralizare, dar nu va avea efect si nu va creste eficienta", a declarat Citu, pentru wall-street.ro.

El a precizat ca pentru aceste institutii este mai important sa fie conduse de profesionisti si nu conteaza in ce mod este facuta centralizarea.

"Pana nu vom scapa de politicieni in aceste institutii, nu vom reusi sa crestem eficienta”, concluzioneaza economistul.






Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, este o sustinatoare a procesului de centralizare, solutie care ar putea fi folosita si in cazul fondurilor structurale.

"Cred ca o astfel de centralizare ar fi benefica, avand in vedere ca s-ar reduce numarul de posturi si prin urmare ar creste eficienta", a spus Hancila.

Ea spera ca in felul acesta se se va imbunatati si calitatea personalului, chiar daca numirile vor fi tot politice.

"Nu stiu daca putem renunta la numirile politice, dar macar in acest fel ar putea sa fie mai putine numiri ca urmare a reducerii numarului de posturi".








Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania

"Nu cred ca are sens sa avem 3 institutii de reglementare, cat timp cele trei piete au un nivel redus de dezvoltare", crede economistul de la Raiffeisen Bank.

Totusi, el a remarcat o tendinta de comasare si la nivel european, dar atrage atentia ca ideea de comasare ar trebui folosita pentru a se scapa de influenta politicului sau cel putin sa se reduca intr-o anumita masura aceasta influenta.

"Este o ocazie unica pentru a se realiza profesionalizarea institutiillor", concluzioneaza Dumitru.

El a explicat ca, in actuala forma a ordonantei de urgenta, se specifica ca aceste numiri de membri vor fi facute pentru un mandat de 5 ani, iar acestia nu pot fi destituiti decat in conditii de incompatibilitate.

"Ar fi mult mai bine daca aceste numiri nu s-ar face de catre comisiile parlamentare", a completat Ionut Dumitru.



Cristian Paun, profesor de economie

"Nu exista niciun argument ca ceva mai centralizat este mai eficient decat ceva mai putin centralizat. Este o falsa problema", a spus Paun.

El ne provoaca la un exercitiu de imaginatie. "Incercati sa va ganditi la acest secenariu: eu decid pentru alimentatia copilului meu si cred ca stiu cel mai bine ce mancare sa ii dau. Cum ar fi daca, in urma centralizarii, aceasta decizie va fi luata la Bucuresti de niste sefi dintr-o institutie. Ei ar decide ce mancare sa ii dau copilului meu. Credeti ca ar fi mai bine?"

In plus, profesorul de economie considera ca aceasta centralizare este facuta cu un singur scop: "pentru acoperirea gaurilor, iar prin aceasta centralizare se obtine consensul tuturor"

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri