Preturile industriale au scazut

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat in noiembrie o scadere cu 0,9% fata de luna precedenta, dar raman pe o crestere consistenta, de 5,4%, comparativ cu nivelul din luna corespunzatoare a anului 2011, informeaza Mediafax.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si preturile productiei industriale pentru piata externa au scazut in noiembrie cu 0,6% si, respectiv, cu 1,8%.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,1%). In industria prelucratoare si industria extractiva preturile au scazut cu 1,1%, respectiv 0,3%. La distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile s-au situat la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de pret in industria bunurilor de uz curent (+0,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%). Scaderi de pret s-au inregistrat in industria energetica (-2,9%) si industria bunurilor intermediare (-0,3%). In industria bunurilor de capital preturile s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu 5,4% fata de luna corespunzatoare din anul 2011.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat cresteri de preturi comparativ cu noiembrie 2011 la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+19,9%), in industria prelucratoare (+5,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,0%) si in industria extractiva (+2,6%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi fata de anul precedent se observa la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,5%) si industria energetica (+6,2%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria bunurilor de capital (+4,1%), industria bunurilor intermediare (+3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,1%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri