Protestele romanilor au inceput pe 12 ianuarie 2012 in toata tara, iar daca la inceput au fost pasnice, in weekend-ul 14-15 ianuarie acestea au devenit violente. O parte din manifestanti s-au batut cu fortele de ordine, au vandalizat magazine si sedii de banci, au rupt garduri si au distrus panouri si bancomate. In urma altercatiilor peste 60 de oameni au fost raniti si 250 de persoane au fost arestate de jandarmi.

Protestele au continuat de-a lungul anului, cu o intensitate mai scazuta, insa chiar si in prezent intalnesti oameni in Piata Universitatii care isi exprima dezaprobarea fata de politicieni.

„Tot ceea ce s-a intamplat anul trecut a fost conditionat de explozia din ianuarie. La acel moment, practic, a inceput prabusirea PDL”, a precizat sociologul Alfred Bulai.

De sentimentele anti-Basescu a profitat in acea perioada USL, care a organizat propriul miting de protest. A urmat demisia guvernului Emil Boc si instalarea in functie a lui Mihai Razvan Ungureanu, care a rezistat numai 2 luni ca premier.

Presat de pierderea majoritatii in parlament de catre PDL, Traian Basescu l-a numit pe Victor Ponta pentru pozitia de prim-ministru, la inceputul lunii mai.

Coabitarea dintre cei doi nu a durat foarte mult, iar ambele tabere au pornit un razboi care a aruncat tara intr-o perioada de incertitudine. Efectele s-au vazut imediat in economie: leul s-a depreciat cu cateva procente, costurile de imprumut ale Romaniei au crescut, iar mediul privat a stopat toate investitiile.

A fost sau nu a fost un protest spontan?

La cateva zile dupa investirea guvernului Ponta I, Viorel Hrebenciuc facea cateva declaratii prin care lasa sa se inteleaga ca multi dintre oamenii care au protestat in ianuarie au fost manipulati politic.

"Uitati-va la revolutiile din nordul Africii. Am incercat si noi ceva de genul asta in ianuarie, unele subiecte ne-au reusit, altele, nu. Dar nu intru in detalii... O multime daca sta 2-3 zile in piata, incepe sa-i placa. Apar chioscurile cu bautura...”, spunea Hrebenciuc, potrivit adevarul.ro.

Alfred Bulai a mentionat ca in orice manifestatii exista o organizare, insa „cea mai mare parte a oamenilor a venit de bunavoie in Piata”.

Totodata, economistul Adrian Mitroi arata ca politicianul a invatat in urma protestelor din ianuarie sa puna un pret mai mare pe media si pe canalele digitale.

„Cetateanul, agentul economic s-au emancipat foarte mult, pe fondul canalelor de digital si media. Ca niciodata policitienii au grija de imaginea lor. Replicile raman pe digital, iar de acolo politicianul isi poate luat feedback-ul pentru alegatori”, a completat Mitroi.

Protestele au trecut, problemele au ramas

Nemultumirile romanilor in ianuarie 2012 erau legate de masurile de austeritate luate in ultimii ani si de coruptia din politica.

Cresterea taxelor, taierea salariilor, somajul si conditiile economice nefavorabile au fost doar cateva dintre problemele de care s-au plans protestatarii. De asemenea, ei au cerut demisia presedintelui Traian Basescu.

„Oamenii ridicau multe probleme pe atunci si era greu sa fie rezolvate pe termen scurt. Nu este exclus ca unele masuri coercitive din trecut sa apara si cum”, a declarat Bulai.