Misiunea FMI, insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala, va discuta cu autoritatile romane pe marginea evolutiilor eocnomice recente si prognozei, bugetului guvernului general pe 2013, progresului in privinta reformelor structurale, precum si politicii monetare.

Mugur Isarescu a declarat recent ca Romania trebuie sa inchida pozitiv acordul in derulare, ceea ce va oferi un cadru de buna conlucrare pentru intreg anul 2013.

"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013. Legat de un nou acord deocamdata nu pot sa ma exprim si nu este uzual sa vorbim despre un nou acord inainte de terminarea negocierilor. Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.

FMI a intrerupt misiunile de evaluare dupa luna septembrie a anului trecut, motivand ca doreste sa discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat dupa alegerile parlamUEentare din luna decembrie. Totusi, in noiembrie a fost prezenta in Romania o misiune tehnica, in timpul careia expertii FMI au analizat performantele economice si bugetare, fara a face insa niciun fel de declaratii publice si fara un raport catre consiliul director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa se finalizeze in lunile martie-aprilie ale acestui an.

Premierul Victor Ponta a declarat la votul de investitura a Guvernului, in plenul Parlamentului, ca Guvernul este hotarat sa incheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala deoarece UE este in plina furtuna economica, precizand ca nu toate propunerile formulate de aceste institutii sunt mereu perfecte, dar ca un astfel de acord este important.

Fostul ministru de finante Florin Georgescu declara, insa, in luna noiembrie, ca Guvernul intentioneaza sa negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde sa fie preluate unele dintre conditionalitatile nerealizate curprinse in actuala intelegere, care ar urma sa fie inchisa inainte de termen.