Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat miercuri ultimele douã evaluari ale acordului cu Romania si a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile de la Bucuresti, astfel ca acordul inceput in 2011 a fost finalizat cu
succes.

Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sã fie trase fonduri, scrie Mediafax.

Finalizarea evalarilor a saptea si a opta fac disponibila pentru tragere o suma echivalenta cu 450,6 milioane de DST (circa 520,74 milioane de euro), iar resursele aflate la dispozitia Romaniei din partea Fondului in actualul acord se situeaza la echivalentul a 3,09 miliarde DST (circa 3,57 miliarde de euro ), se arata intr-un comunicat al FMI.

In luna ianuarie, o misiune comunã a expertilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe mãsuri de reforme structurale si privavatizari care urmau sã fie implementate pentru ca acordul sã poatã fi incheiat, cu o intarziere de trei luni fatã de programul initþial.

Inttelegerea a fost parafata in primãvara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013.

Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarsitul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sã adopte masuri de imbunatire a managementului companiilor de stat.

"Romania a incheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane redusa, iar balanta fiscala si cea a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de inrautatire a situatiei. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei fiscale este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a declarat prim adjunctul directorului executiv al FMI, Nemat Shafik.

FMI a luat nota de incetarea procedurii de deficit excesiv derulate de Comisia Europeana impotriva Romaniei si considera potrivita intentia Guvernului de a reduce in continuare deficitul structural intr-un ritm moderat pentru atingerea obiectivului pe termen mediu.
Cadrul bugetar ar beneficia de pe urma stabilirii unui sistem eficient de control al angajamentelor si de prioritizarea stricta a investitiilor publice, care ar ajuta la evitarea acumularii de noi arierate.

FMI recomanda Guvernului noi reforme in domenii precum sanatate, taxe, energie, transporturi si companii de stat.

“Sunt necesare si reforme ale administratiei taxelor si sanatatii, impreuna cu masuri de largire a bazei de taxare (...) Reforma in sectoarelor energetic si transporturi si in privinta companiilor de stat ramane incompleta. Autoritatile au inceput sa majoreze gradual preturile la electricitate pentru a ajunge la o piata mai competitiva, concomitent cu adoptarea de masuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Aceste masuri sunt binevenite, dar trebuie facut mai mult pentru reformarea companilor de stat ineficiente, inclusiv printr-o implicare mai ampla a sectorului privat”, a spus Shafik.

Politica monetara este in linii mari adecvata, iar sistemul bancar bine capitalizat, dar vulnerabil la socuri externe, noteaza Fondul.
“Astfel, autoritatile ar trebui sa continue sa-si imbunatateasca mecanismele de management al crizei si planurile de urgenta. In particular, sunt necesare noi eforturi pentru inlaturarea obstacolelor in calea rezolvarii creditelor neperformante si trebuie rezolvate deficientele legate de guvernanta corporativa la noua autoritate unificata de supraveghere”, a afirmat Shafik.

Ministerul Finantelor Publice a informat, intr-un comunicat, ca Romania a indeplinit toate cele cinci actiuni prealabile prevazute in acordul stand-by cu Fondul.

Guvernul a redus arieratele bugetului de stat sub 20 de milioane de lei (arieratele bugetului de stat se situau in mai la 18,9 milioane de lei), iar pe cele ale autoritatilor locale sub 300 de milioane de lei (acestea se situau in mai la 150,6 milioane de lei).

De asemenea, a fost desemnat castigatorul licitatiei pentru vanzarea pachetului majoritar la CFR Marfa, au fost vandute 15% din actiunile detinute de stat la Transgaz si a fost semnat un contract cu un consultant de tranzactie pentru o oferta publica initiala de 15% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, se mentioneaza in comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, cã restanþele inregistrate in negocierile cu FMI, legate de arierate, privatizarea CFR Marfã si listarea Transgaz, au fost recuperate, astfel cã autoritãtile indeplinesc in prezent absolut toate conditiile pentru finalizarea cu succes a acordului.

Guvernul a anuntat, anterior, cã intentioneazã sã incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.

Potrivit scrisorii de intentie transmise de Guvern Fondului pe 10 iunie, Romania indeplinea, la momentul respectiv, doar doua dintre cele cinci criterii de performatã cantitative si tot douã dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performantã privind activele externe nete ale Bancii Naþionale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.

Tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritãþilor locale si arieratele intreprinderilor de stat nu erau, de asemenea, indeplinite.

Guvernul a reusit, insã, ca in intervalul rãmas panã la discutarea scrisorii de intentie in Consiliul Director sã respecte douã preconditii importante pentru inchiederea acordului, respectiv achitarea arieratelor de catre autoritãtile locale si desemnarea unui castigãtor la privatizarea CFR Marfa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri