Romania poate sa ia exemplul Poloniei si in ceea ce priveste investitiile straine directe (ISD), lasand la o parte faptul ca noi am pierdut clar meciul la ofertele publice initiale (IPO) de pe Bursa, a declarat Eugen Sinca, analist BCR, in cadrul Intalnirilor WS.
"Practic, Bursa nu a fost folosita deloc pentru privatizarea institutiilor de stat. Este remarcabila performanta Poloniei, o tara foarte aproape de noi si cu conditii relativ similare, care a reusit in fiecare an sa atraga investitii straine directe de 10 mld. euro, nivel pe care il mentine din 2008. Polonia nu este insa o tara care are un boom demografic precum Turcia. Deci, nu avem nicio scuza in fata Poloniei si nu putem sa spunem ca nu ne ajuta factorul demografic", a precizat Sinca.

Pe de alta parte, analistul BCR a remarcat ca in ultimele saptamani investitiile de portofoliu au crescut, avand in vedere ca pe piata titlurilor cu venit fix "avem un impact pozitiv al deciziei Barclays (anuntata in noiembrie 2012), care a inclus Romania intr-un indice al pietelor emergente". Uterior a venit si decizia JP Morgan, amplificand trendul de crestere a prezentei nerezidentilor pe piata titlurilor cu venit fix in lei.

"Daca ne gandim ca investitiile de portofoliu reprezinta una dintre cele mai volatile forme de investitii si daca presupunem ca acest trend va continua, atunci avem sperante mici pentru o crestere a investitiilor straine directe in 2013", a concluzionat Sinca.

Citeste mai multe in articolul Intalnirile Wall-Street.ro: Economia si bugetul, la control! Cu ce sperante am inceput 2013.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri