"Nu ma voi intalni cu FMI. Am transmis acest lucru in mod politicos", a spus Traian Basescu, raspunzand unei intrebari. El a precizat ca nu va avea o intalnire cu delegatia FMI , deoarece a vrut sa lase Guvernului "deplina libertate".

"Am vrut sa las Guvernului deplina libertate sa poata negocia reducerea TVA la alimente, sper sa reuseasca acest lucru, populatia asteapta, mai ales ca au venit scumpiri (...), deci cred ca populatia asteapta cu nerabdare finalizarea negocierilor sa auda ca Guvernul a reusit sa scada TVA la alimente", a afirmat seful statului, potrivit Mediafax.

Traian Basescu a spus ca, de asemenea, este convins ca "Guvernul este extrem de incordat pe reducerea CAS".

"Nu am indoiala ca Guvernul negociaza cu toata forta si capacitatea lui impozitul regresiv. Va aduceti aminte, maximum 16%, cat este cota unica acum, si promiteau reducerea la 12% pentru anumite categorii si la 8%", a continuat presedintele.

Totodata, el a spus ca este convins ca orice interventie a sa pe aceste teme ar fi putut "altera" obtinerea acestor obiective in negocierile cu FMI de catre Guvern, iar el nu a vrut "sa impiedice" prin prezenta sa in discutii.

"Sunt convins ca orice interventie a mea ar fi putut altera obtinerea acestor obiective sau - de ce nu? - ar fi putut sa creeze dubla abordare, iar eu as vrea sa nu existe niciun dubiu ca Guvernul a avut toata libertatea sa rezolve si problema Oltchim-ului. Stiti ca m-astept sa anunte in cursul zilei de astazi ca vor angaja inapoi 2.500 de oameni la Oltchim. Asa imi aduc aminte ca era mesajul. Nu am dubii ca vor rezolva problema legii sanatatii, legea reorganizarii administrative, deci toate lucrurile astea, privatizare CFR Marfa, trebuie sa stabileasca niste conditii si eu vreau ca Guvernul sa nu fie impiedicat de prezenta mea in vreo discutie cu Fondul. Sunt convins ca vor reusi si vor anunta acest succes", a mai spus presedintele Basescu.

“Am respins de la privatizare CFR Marfa pentru ca se propunea privatizare cu strigare”

Traian Basescu a mai declarat ca a respins privatizarea CFR Marfa pentru ca se propunea varianta derularii procesului prin licitatie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca in cazul Oltchim, ceea ce i s-a parut "inadmisibil".

Citeste si:

"CFR Marfa a fost respins la privatizare pentru ca se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, sa vii sa vrei sa validezi cea mai riscanta varianta de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfa mi s-a parut inadmisibil. Deci, CFR Marfa este o companie care poate fi privatizata, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Basescu.

El a subliniat ca la o procedura de privatizare cu strigare poate sa mearga oricine vrea sa faca "un show televizat".

Presedintele a mai spus ca el considera ca privatizarea CFR Marfa trebuie sa se faca cu un investitor strategic.

"Eu o vad cu un investitor strategic, o mare companie feroviara europeana, va opera pe teritoriul Romaniei, o companie care sa-i ridice valoarea, pentru asta facem privatizare", a spus Basescu.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca privatizarea CFR Marfa a devenit "prioritatea numarul 1", dupa ce saptamana trecuta spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata.