“Cea mai importanta tinta atinsa a fost deficitul bugetar in termeni ESA. Tinta deficitului bugetar pe cash s-a ratat in principal din cauza suspendarii platilor la fondurile europene. Problemele au fost rezolvate, insa Guvernul a trimis facturile la Bruxelles la mijlocul lunii decembrie, iar ele vor fi platite in cateva luni”, a aratat Erik de Vrijer.

Romania a incheiat anul trecut cu deficit bugetar de 2,5% pe cash, desi tinta stabilita cu creditorii internationali a fost de 2,2% din PIB.

In ceea ce priveste arieratele, seful misiunii FMI spune ca nivelul este mai mare la autoritatile locale decat la nivel central.

Citeste si:

“Arieratele sunt greu de redus, dar am stabilit cu guvernul masuri suplimentare pentru a le diminua inainte de incheierea actualului acord. Faptul ca statul nu-si plateste facturile distruge lantul economic”, a explicat Erik de Vrijer.

El a precizat ca pentru o tara ca Romania cresterea economica trebuie sa fie de 3-4% si ca in 2013 avansul PIB va fi de 1,5%.

“Avand in vedere situatia actuala suntem convinsi ca economia va ramane la nivel scazut, iar cresterea va urca la 3% in 2016. Daca se vor adopta reforme structurale cresterea va fi mai mare”, a completat Erik de Vrijer.