Romania a ratat tintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele si activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer.

“Cea mai importanta tinta atinsa a fost deficitul bugetar in termeni ESA. Tinta deficitului bugetar pe cash s-a ratat in principal din cauza suspendarii platilor la fondurile europene. Problemele au fost rezolvate, insa Guvernul a trimis facturile la Bruxelles la mijlocul lunii decembrie, iar ele vor fi platite in cateva luni”, a aratat Erik de Vrijer.

Romania a incheiat anul trecut cu deficit bugetar de 2,5% pe cash, desi tinta stabilita cu creditorii internationali a fost de 2,2% din PIB.

In ceea ce priveste arieratele, seful misiunii FMI spune ca nivelul este mai mare la autoritatile locale decat la nivel central.

“Arieratele sunt greu de redus, dar am stabilit cu guvernul masuri suplimentare pentru a le diminua inainte de incheierea actualului acord. Faptul ca statul nu-si plateste facturile distruge lantul economic”, a explicat Erik de Vrijer.

El a precizat ca pentru o tara ca Romania cresterea economica trebuie sa fie de 3-4% si ca in 2013 avansul PIB va fi de 1,5%.

“Avand in vedere situatia actuala suntem convinsi ca economia va ramane la nivel scazut, iar cresterea va urca la 3% in 2016. Daca se vor adopta reforme structurale cresterea va fi mai mare”, a completat Erik de Vrijer.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Leul atinge luni un nou maxim istoric