Economia Romaniei ar putea amorti sau cel putin cresterea va fi limitata pana in 2016, dupa cum avertiza FMI la ultima vizita de evaluare. Daca luam in calcul cei cinci ani de la inceputul crizei, putem spune ca economia romaneasca risca sa stea in letargie cel putin 8 ani, timp in care vom performa sub potential. Nimeni nu vorbeste insa despre efectele pe termen lung in plan social.
Potrivit sefului misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, potentialul pentru o tara ca Romania ar trebui sa fie de 3-4%, dar pentru acest an PIB va avansa in cel mai bun caz cu 1,5%. Mai mult, pentru 2012, analistii estimeaza o stagnare, cele mai optimiste prognoze fiind undeva la 0,5%. De asemenea, oficialii FMI considera ca avansul economic a fost zero anul trecut.

“Avand in vedere situatia actuala suntem convinsi ca economia va ramane la nivel scazut, iar cresterea va urca la 3% in 2016. Daca se vor adopta reforme structurale cresterea va fi mai mare. Cresterea este relativ slaba, deoarece, dupa criza, economia are nevoie de timp pentru a-si reveni. Economia nu a performat mai bine si din cauza mediului extern, dar si a vremii din 2012. De asemenea, implementarea reformelor si absorbtia fondurilor europene nu a fost atat de rapida cum am planificat”, a mentionat de Vrijer.

Efectele pe termen lung ale letargiei economice

Economistul Florin Citu considera ca potentialul de crestere al economiei romanesti a scazut de la circa 6% pana foarte aproape de zero, pooate 1% din PIB. Mai mult, el se declara, intr-o postare pe blogul personal, sceptic cu privire la potentialul economic al Romaniei, expunand in sprijinul afirmatiei graficul de mai jos care arata ritmul de crestere al datoriei publice (linia verde) si declinul potentialului de crestere (cele doua linii rosu cu albastru).



Citu, fondator al firmei de consultanta Florin Citu Advisory, subliniaza faptul ca orice evolutie sub potential se va reflecta in primul rand asupra ritmului de atingere a convergentei cu statele din Uniunea Europeana.

"Ce inseamna de fapt sub potential? Inseamna faptul ca avem capital subutilizat si de aici deriva o multime de efecte pe termen lung: migratie, transformari in structura societatii, restrangerea sistemului bancar si a planurilor de dezvoltare", a declarat, pentru wall-street.ro, Florin Citu.

In ceea ce priveste efectele asupra sistemului bancar, pe langa cresterea creditelor neperformante, economistul Adrian Mitroi vorbeste de un deficit de finantare al economiei reale, pentru ca dupa aceasta recesiune sistemul bancar trebuie "sa remedieze excesele trecutului", inainte de a relua creditarea.

"Vom plati o perioada buna de timp costurile realocarii capitalurilor catre sectoarele mai eficiente si mai profitabile", avertizeaza Mitroi, referindu-se la boom-ul imobiliar.

El a explicat ca, deocamdata, investitiile se vor face in datoria publica si nu vor mai fi investitii straine directe (ISD) care sa inunde pietele si, de aceea, acest "stres de finantare se va observa si in cresterea potentiala".

Efectele unui "deceniu pierdut" la nivelul societatii

Potrivit sociologului Alfred Bulai, o perioada mai indelungata de stagnare economica sau crestere suboptima va produce efecte in societate, chiar daca ele nu vor fi directe sau usor de identificat.

Normal ca vom putea pune pe seama economiei scaderea natalitatii, pentru ca daca oamenii nu simt ca vor incepe sa castige mai bine nici nu vor mai face copii, si distorsiuni in piata muncii.

"Dar aici vorbim despre adancirea unor probleme deja existente", afirma Bulai.

Trebuie sa tinem cont ca, potrivit estimarilor, in strainatate muncesc peste 2 milioane de romani si, daca situatia economica din Romania nu se va imbunatati, acestia nu se vor intoarce ci, mai mult, numarul acestora se va ingrosa.

"Putem vorbi de tensiuni sociale, dar nu exista un model in acest sens prin care putem spune ca situatia economica produce in mod inevitabil nemultumiri sociale. Cresc doar sansele de conflicte sociale. Sa nu uitam ca noi am stat 40 de ani in comunism", a spus, pentru wall-street.ro, sociologul.

El a concluzionat ca perspectivele din punct de vedere social vor depinde foarte mult de gesturile politice si de modul in care tara va fi administrata. "Va conta foarte mult daca economia merge prost in toata Europa sau doar in Romania", subliniaza Bulai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri