Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca noua structura de combatere a evaziunii fiscale se va afla in subordinea ANAF, iar obiectivul este reducerea la jumatate a evaziunii si fraudei fiscale intr-un an de zile, anunta Mediafax.
Ministrul Finantelor a declarat ca noua structura de control va fi formata prin preluarea atributiilor de la Garda Financiara, Directia de Supraveghere si Control Vamal si Directia de Inspectie Fiscala din cadrul ANAF si se va afla in subordinea ANAF.

"In maxim doua saptamani vom da actul normativ care este un act normativ cu putere de lege, pentru ca va reorganiza trei institutii ale statului, urmand ca in termen de maxim 45-60 de zile sa putem sa constituim noua structura care se va constitui la nivel national si nivel regional", a explicat Chitoiu.

Ministrul a precizat ca obiectivul noii institutii va fi acela de a reduce la circa jumatate nivelul evaziunii fiscale intregistrat in prezent.

"In toate evaluarile facute de organismele internationale si de organismele de pe plan intern, evaziunea si frauda fiscala in Romania se ridica undeva la 7-8 puncte procentuale din PIB. Noi, daca reusim cu aceasta structura sa reducem macar in primul an de activitate la jumatate evaziunea si frauda fiscala, consideram ca avem trei-patru procente ca pondere in PIB venituri colectate in plus la bugetul general consolidat", a explicat Chitoiu.

El a precizat ca noua structura de control va verifica doar operatorii economici asupra carora exista suspiciuni de evaziune si frauda fiscala.

De asemenea, ministrul a mentionat ca sprijinul din partea MApN si a Ministerului de Interne va fi pentru a monitoriza si a supraveghea impreuna cu organele fiscale anumite "operatiuni speciale".

Premierul Victor Ponta a declarat ca ANAF va ramane la Ministerul de Finante, precizand ca, in calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscala nu doar prin ANAF, ci si prin celelalte institutii, avand posibilitatea de a cere informatii de la DGIPI, SRI si SIE.

"ANAF e la Ministerul de Finante. Nu pleaca in alta parte. Facem o alta structura din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus si domnul Chitoiu de fiecare data, in sensul in care Garda Financiara, Controlul vamal, celelalte, sa fie unite intr-o directie antifrauda care sa nu mai aiba ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri si firme care isi platesc taxe si sa se duca, asa cum e in tarile din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscala, deci sa fie mult mai eficienta in combaterea evaziunii", a spus Ponta.

El a precizat ca, in calitate de premier, are posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ci si prin celelalte institutii.

"Primul-ministru are ca atributii si posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finante, dar si coordonarea cu celelalte institutii, fie ca e vorba de Politie, de serviciile de informatii, care sprijina combaterea evaziunii fiscale, pentru ca e foarte important sa ai informatii si de la DGIPI si de la SRI si de la SIE cand e vorba de spalare de bani si evaziune fiscala trasnfrontaliera. Acest lucru nu-l poate face seful ANAF, ci pot sa-l fac doar eu, pentru ca am aceasta autoritate de a coordona si de a cere informatii de la toate institutiile", a spus Ponta.

El a aratat ca asteapta de la ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, propunerile in sensul conturarii acestei structuri, aratand ca multe dintre idei ii sunt deja cunoscute si este de acord cu ele.

Saptamana trecuta, Ponta a afirmat ca ANAF, Garda Financiara si Directia de Control Vamal vor fi reorganizate intr-o Directie Antifrauda, care se va ocupa tintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe si alte produse, nu de "buticul din colt".

"Impreuna cu ministrul Chitoiu am discutat ca actuala formula a ANAF va suferi modificari - Garda Financiara, Controlul Vamal vor fi reorganizate in ceea ce functioneaza deja in majoritatea tarilor europene, si anume o Directie Antifrauda care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care isi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combustibil, legume-fructe si alte produse", a spus miercuri Ponta.

El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti cum comenteaza o declaratie recenta a vicepremierului Liviu Dragnea, conform caruia, daca ANAF nu prezinta rapid un plan pentru combaterea evaziunii, va fi infiintata o structura in subordinea Guvernului.

Chitoiu a declarat recent ca vor fi restructurate "din temelii" structurile de control pe evaziune si frauda fiscala, fiind dati afara oamenii din aceste institutii si angajati cei "competenti si integri".

La sfarsitul anului trecut, in contextul negocierilor pentru formarea noului Guvern, Ponta a declarat ca ANAF nu trece in subordinea sa si ca va ramane la Finante.

Surse din USL au declarat insa agentiei Mediafax ca, in pofida acestei declaratii, Ponta ar fi intentionat sa treaca, prin ordonanta de urgenta, ANAF in subordinea sa, ceea ce l-ar fi lasat pe ministrul de Finante, liberalul Daniel Chitoiu, fara o parte din portofoliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri