Fostul ministru de Finante Gheorghe Ialomitianu a declarat, miercuri, referitor la ideea premierului privind un board al ANAF desemnat de Guvern, Parlament si Presedintie, ca va fi "o mare greseala", ministrul de Finante va fi "de decor" si Executivul nu va mai putea controla veniturile bugetare.

"Va fi o mare greseala daca se va merge pe aceasta gandire. Guvernul nu va mai putea ontrola institutiile care asigura veniturile bugetare, pentru ca raspunderea este a Guvernului. Vrea sa scape de aceasta raspundere? Guvernul nu poate sa fuga de aceasta raspundere, pentru ca Guvernul face bugetul. Ministrul de Finante va fi de decor pentru ca nu poate sa se impune pe linia combaterii evaziunii, imbunatatierea colectarii", a precizat Ialomitianu, scrie Mediafax.

Aceasta situatie va fi "periculoasa" pentru asigurarea veniturilor la buget, pentru deficitul bugetar, a adaugat fostul ministru, acum deputat al PNL. El a spus ca, in prezent, ANAF are independenta legata de angajarile de personal, selectare si promovare si de procedurile pe care le aplica si se pronunta pe Codul Fiscal, numai ca nu are drept de initiativa legislativa si presedintele ANAF raspunde in fata ministrului de Finante privind incasarile bugetare.

Ialomitianu a mai explicat ca presedintele si vicepresedintii ANAF sunt numiti de prim-ministru, premierul Ponta si seful ANAF sustinand ideea board-ului ANAF pentru ca nu vor sa aiba "nicio raspundere".

"Daca vor fi numiri in boardul ANAF din partea Parlamentului si a altor institutii, va fi o politizare si mai mare a ANAF. Eu cred ca presedintele ANAF vrea sa nu aiba nicio raspundere. Am impresia ca presedintele ANAF vrea sa nu raspunda in fata nimanui sau Victor Ponta vrea sa-si stabilizeze oamenii la ANAF, care sa fie in subordinea PSD, sa-si numeasca oameni pe viata la ANAF. Cred ca Victor Ponta a luat-o putin pe aratura, nu mai vrea sa fie criticat pentru incasarile bugetare, a inregistrat esec in combaterea evaziunii si vrea sa scape de raspundere", a mai spus Ialomitianu.

Citeste si:
Ministerul de Finante a imprumutat 1,26 miliarde de lei de la banci...
Ministerul de Finante a...

Reforma ANAF nu se poate finaliza din pozitia de "ruda saraca" a Ministerului Finantelor Publice, a avertizat, miercuri, presedintelui agentiei, Gelu Stefan Diaconu, adaugind ca pentru a sustine schimbarea profunda a institutiei a propus premierului un board de specialisti, dupa modelul Fiscului din SUA. Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Palatul Victoria, ca doreste infiintarea unui "board al ANAF" care sa asigure implementarea politicilor bugetare, precizand ca vrea sa continue modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa foto: Mediafax

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Sedinta pentru investirea Guvernului Orban va avea loc pe 24 februarie
Setari Cookie-uri