Finantele s-au razgandit: DOCUMENTUL care arata ca TVA la paine NU va fi redusa

Reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi "cel putin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate, informeaza Mediafax.

Identificarea altor surse de venit care sa compenseze sumele neincasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesara pentru a mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, releva un document redactat saptamana trecuta de Ministerul Finantelor.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la paine - un angajament politic al Guvernului USL - de la 24% la 9%, si impactul bugetar aferent, iar din analiza a rezultat ca o astfel de masura ar genera un impact bugetar negativ in trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) in 2013, 671,7 milioane lei in 2014, 707 milioane lei in 2015 si 742,1 milioane lei in 2016.

Datele Finantelor, chiar si calculate pentru un an intreg, sunt mai mari decat cele prezentate incepand cu acest an de premierul Victor Ponta si de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care sustineau ca efortul bugetar pe sase luni din acest an se ridica la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.

Ministerul Finantelor arata astfel ca, desi "pentru anii urmatori" anului 2013 cel putin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuarii semnificative a evaziunii fiscale, cresterii bazei de impozitare si, implicit, compensarii acestui impact negativ direct printr-o crestere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt insa, pentru a putea mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, este necesara identificarea altor surse de venit.

"In aceste conditii, consideram ca masura de reducere a cotei de TVA aplicabila livrarilor de paine la aceasta data nu poate fi implementata decat in situatia identificarii unei alte surse de venit care sa compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Avand in vedere impactul semnificativ negativ rezultat in urma analizei, coroborat cu constrangerile bugetare si acordurile cu institutiile financiare internationale, in prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensarii sumelor neincasate ca urmare a reducerii cotei de TVA", se arata in document.

Ministerul Finantelor mai arata ca aceasta problema ramane in atentie "in viitor".

Proiectul de buget pentru acest an a fost construit de Guvern pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, cu venituri de 46 miliarde euro si cheltuielile de 49 miliarde euro, rezultand o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.

In luna mai a anului trecut, imediat dupa preluarea guvernarii, premierul Victor Ponta declara ca reducerea TVA la produsele agricole, in cadrul unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente este restituita producatorului care vinde in mod legal, va fi cuprinsa cel tarziu in bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producatorii agricoli sunt sprijiniti, iar pe termen mediu si lung cresc incasarile la buget.

Si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustinea atunci ca proiectul bugetului pe 2013 va include cu siguranta o cota de TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata chiar din 2012.

Florin Georgescu, ministru al Finantelor, se rezuma la a afirma ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna anului 2012.

Replica Finantelor: Acel document nu este oficial, este un document intern

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, afirma ca taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la paine incepand cu luna iulie, conform proiectului anuntat anterior de Guvern, deoarece reprezinta un angajament politic al USL, si ca documentul in care se arata, strict din punct de vedere economic, ca nu exista venituri de compensare pentru o astfel de masura este "un document intern", dar ca sursele de compensare pot fi totusi asigurate printr-o "imbunatatire a colectarii".

"Acel document nu este oficial, este un document intern. Avem resurse pentru a acoperi reducerea TVA, am luat masuri fiscale, iar acum urmeaza partea a doua pentru combaterea si reducerea evaziunii fiscale. Speram ca dintr-o imbunatatire a colectarii sa putem sa acoperim acel gol creat de reducerea TVA", a spus Chitoiu.

Ministerul Finantelor a transmis si o pozitie oficiala potrivit careia la nivelul institutiei "nu exista niciun astfel de document oficial semnat de ministrul Finantelor".

"Proiectul de reducere al TVA la paine este de actualitate si reprezinta una dintre prioritatile asumate de Guvern pentru acest an", transmite institutia.

Constantin: Deciza politica de reducere a TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie

Deciza politica de reducere a TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie, chiar daca de multi ani functionari si economisti din ministerul Finantelor spun ca masura ar aduce prejudicii bugetului de stat, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Este parerea unor functionari, a unor economisti din ministerul de Finante pe care o cunoastem si nu ne mira. De foarte multi ani cei din ministerul de Finante ne spun ca este o masura care ar aduce prejudicii bugetului de stat, insa deciza politica de reducerea TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie", a spus Constantin.

Rompan: Daca TVA la paine nu este redusa, zeci de mii de oameni intra in somaj

"Este adevarat ca intr-o prima faza va fi o influenta negativa asupra bugetului, pana cand creste baza de impozitare. Eu am discutat cu vicepremierul Chitoiu, care sustine acest proiect. De asemenea, si premierul, si ministrul Agriculturii sustin reducerea TVA", a declarat Aurel Popescu.

"Va fi lansat un proiect pilot de reducere a TVA la paine incepand cu 1 iulie. Noi vom demonstra ca pana la sfarsitul anului vor creste incasarile bugetare. Probabil ca o reducere a TVA va avea si o inlfulenta la raft, si pretul painii va scadea. N-as putea accepta sa nu scada TVA. Daca nu se va intampla acest lucru, ar fi un dezastru pentru industria alimentara. Ar fi pierderi, insolvente si zeci de mii de oameni ar intra in somaj", a mai spus Aurel Popescu.

Ideea reducerii TVA pentru alimentele de baza este mai veche, sustinuta si de fostele guverne, dar nu a fost niciodata pusa in aplicare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri