Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, joi, la Deva, intr-o conferinta de presa, ca in Romania reducerea TVA la produsele de panificatie de la 24 la suta la 9 la suta nu va duce la scaderea pretului painii, astfel ca nu va avea vreun efect in plan social, transmite corespondentul Mediafax.

"Avem o politica fiscala haotica. Un exemplu este reducerea TVA la paine, care este o decizie politica. De altfel, s-a si declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic ca mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea macar a uneia dintre autostrazi. (...) Stiu ca reducerea TVA la paine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, insa, din pacate, aceasta decizie nu are nicio legatura cu o politica fiscala coerenta. (...) Introducerea TVA de 9 la suta la produsele de panificatie ar fi un lucru bun daca s-ar traduce prin ieftinirea panii, insa acest lucru nu se va intampla”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, painea reprezinta 6,73 la suta din cosul de consum al unei familii, iar daca, prin reducerea TVA, acest produs s-ar si ieftini, atunci acest lucru ar insemna o crestere de 0,8 la suta a puterii de cumparare, cu acelasi procent urmand sa scada si inflatia.

"Pretul de vanzare al painii nu va scadea, lucru care a fost admis atat de producatorii din industria de panificatie, cat si de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a afirmat Iuliu Winkler, care si-a exprimat indoiala in ceea ce priveste asteptarile guvernantilor in privinta ”conformarii voluntare a actorilor din aceasta industrie", care, datorita scaderii TVA la 9%, ar renunta sa mai tina contabilitati paralele si si-ar plati integral contributiile catre stat.

Totodata, Iuliu Winkler este de parere ca, daca se va aplica in acest an reducerea TVA la produsele de panificatie, anul viitor se va renunta la masura.

Citeste si:

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu declara recent la o conferinta pe teme fiscale ca Guvernul va decide daca va aplica TVA de 9 la suta doar pentru paine sau pentru tot circuitul grau-paine in functie de raspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxarii inverse la cereale dupa 1 iunie.

"In ceea ce priveste taxarea cu 9% a painii, efectele acestei masuri depind foarte mult de sistemul de taxare inversa care va fi sau nu aplicat incepand cu data de 1 iunie. Incepand cu data de 1 iunie, Romania trebuie sa aplice un sistem de taxare normala la cereale, ceea ce inseamna ca din punct de vedere al impactului evaluat pentru aplicarea cotei de 9% pe acesta existenta sau non-existenta a taxarii inverse poate sa influenteze valoarea TVA de pe circuitul grau-paine", afirma Manolescu.

Marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea ca reducerea TVA la panificatie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscala si, daca nu va scadea pretul painii, il va plafona pentru multa vreme.

Mediafax a publicat duminica un document elaborat de Ministerul Finantelor in care se mentiona ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi "cel putin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate.