Primele luni ale anului au inregistrat o revenire usoara in economiile emergente, dupa declinul de anul trecut. Se asteapta o accelerare a cresterii de la 4,7%, in 2012, la 6%, in 2014, ceea ce denota si o stabilizare a mediului economic, se arata in raportul trimestrial lansat de Ernst&Young - Rapid Growth Markets Forecast (RGMF).

Rapid Growth Markets Forecast

Evolutiile din pietele emergente au loc la viteze diferite, chiar si in cadrul aceleiasi regiuni, arata Ernst&Young:

• In America Latina, Mexic si Chile inainteaza spre mijlocul anului in plin avant economic, in timp ce revenirea Braziliei este inca fragila. Prin urmare, previziunile de crestere pentru Brazilia in acest an s-au redus, de la 3,9%, la 3,1%.
• In Asia, revenirea economica a Coreei a avut un traseu neuniform iar in China se asteapta o accelerare a cresterii economice de la 8,2%, in acest an, la 8,5%, in 2014.
• Orientul Mijlociu continua sa se bucure de o pozitie de top ca exportator, producator de bunuri dar si ca piata de desfacere, estimandu-se ca rata de crestere se va dubla in perioada 2012-2014.
• Economiile emergente din Europa de Est sunt inca franate de evolutia slaba a pietelor vecine din Zona Euro. In acest an, se asteapta o contractie a economiei Cehiei. Polonia va inregistra o crestere lenta iar economia Rusiei va inregistra o evolutie mai slaba.

In prezent, exporturile economiilor emergente depasesc 10% din PIB-ul mondial – un procent mai mult decat dublu fata de acum zece ani. In urmatorii 20 de ani, cota acestora se va apropia de 20% – dublu fata de cota economiilor dezvoltate.



Exporturile Zonei Euro se ridicau, in 2011, la 895 de miliarde de dolari, in crestere fata de 230 de miliarde de dolari, la cat se cifrau in anul 2000. Peste 20 de ani, acestea vor depasi nivelul comertului intracomunitar, estimeaza Ernst&Young.

Potrivit raportului, in urmatorii 10 ani, sectorul de masini industriale si echipamente de transport (care include electronice si electrocasnice, produse de folosinta indelungata, precum si produse industriale) va aduce cel mai mare aport in domeniul schimburilor comerciale.

De asemenea, echipamentele din sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor vor inregistra cea mai mare rata de crestere.

Pana in 2020, Europa va exporta mai multe servicii catre Asia emergenta decat catre America de Nord, se mai arata in raport.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012.

Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Ernst&Young are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri