Terenul, in suprafata de opt hectare si situat in zona Andronache, strada Tudor Mihai sector 2 din Bucuresti, a fost atribuit pe numele unei persoane fizice, cesionara a drepturilor mostenitorilor autorului Ion Stefan Jelescu, decedat in 1956, care a detinut terenuri aflate, in trecut, in comuna Pantelimon.

Terenul acordat era administrat de Agentia Domeniilor Statului, iar cesionarul care l-a pretins este o doamna in varsta de 62 ani, cetatan roman cu domiciliul in Germania si resedinta stabilita in Bucuresti in iulie 2011, in aceeasi zi cu incheierea contractului de cesiune prin care a dobandit drepturile succesorale in baza carora a pretins reconstituirea dreptului de proprietate.

Guvernul precizeaza ca terenul din zona Andronache nu reprezinta vechiul amplasament al autorului Jelescu si ca are o valoare estimata la minimum 8,3 milioane euro, daca este mentinut in categoria terenurilor arabile, sau poate ajunge la o valoare de 23,7 milioane euro daca va fi considerat teren intravilan liber.

Procedura reconstituirii dreptului de proprietate pentru o suprafata de 19 hectare a fost initiata in fata comisiei locale Pantelimon, iar in 2010 mostenitorii autorului au cesionat drepturile succesorale, cesionarul refuzand insa terenul si cerand despagubiri.

In urma unei expertize tehnice extrajudiciare s-a pretins ca in raport cu vechiul amplasament al terenului, pe care erau deja constructii private, s-ar afla si o suprafata de 11 hectare din sectorul 2 Bucuresti, iar Judecatoria Cornetu a declonat competenta de solutionare in favoarea subcomisiei locale a sectorului 2 Bucuresti.

Comisia municipiului Bucuresti a validat dreptul de proprietate al cesionarului din Germania pentru o suprafata de 8 hectare in sectorul 2 in condiitiile in care, potrivit Guvernului, nu a fost lamurita situatia investitiilor de pe terenul ce a facut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Corpul de control sustine astfel ca au fost incalcate mai multe proceduri legale, deoarece regulamentul in materie nu prevede posibilitatea ca persoana indreptatita sa aleaga amplasamentul terenului, nu au fost verificate toate terenurile disponibile, documentatia a fost incompleta, si arata ca membrii Comisiei municipiului Bucuresti pot fi suspectati de abuz in serviciu contra intereselor publice.