Banca Mondiala a aprobat proiectul de 70 milioane euro pentru modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care are ca scop cresterea eficientei in colectarea impozitelor si a contributiilor sociale, a disciplinei fiscale si reducerea birocratiei.

Modernizarea administratiei fiscale este o componenta importanta a programului Guvernului pentru reforma economica. In pofida eforturilor recente de ajustare fiscala, situatia externa din Europa si cresterea economica slaba din Romania vor continua sa reprezinte riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale, citat de Mediafax.

Institutia financiara mentioneaza ca, avand in vedere spatiul limitat pentru noi cheltuieli publice, exista un interes solid in privinta imbunatatirii eficientei si eficacitatii in zona colectarii veniturilor.

"ANAF a asezat o fundatie solida pentru urmatoarea generatie de reforme in domeniul administrarii veniturilor statului, care se va derula in cursul urmatorilor cinci ani. ANAF a decis ca urmatoarele reforme sa se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale, reducerea poverii administrative asupra contribuabililor si cresterea eficientei in colectare. Proiectul contribuie la aceste obiective. O ANAF modernizata va fi corecta, orientata catre servicii pentru contribuabili si eficace in identificarea evazionistilor si, prin urmare, va reduce evaziunea. Restructurarea ANAF si regandirea proceselor de business este de importanta vitala pentru obiectivul MFP de a creste veniturile statului ca procent din PIB", a declarat Bernard Myers, specialist in managementul sectorului public in cadrul institutiei financiare.

Implementarea proiectului va fi gestionata de ANAF.

Potrivit Bancii Mondiale, progresele inregistrate in perioada de boom economic 2004-2007 privind imbunatatirea performantei veniturilor au fost modeste, raportul venituri-PIB urcand de la 27,2% la 29%. In timpul recesiunii, pierderile inregistrate in privinta veniturilor publice au fost severe, raportul taxe-PIB revenind la 27,2% in 2010. Indicele de eficienta fiscala al Romaniei este printre cele mai reduse din UE, la 54% pentru TVA, respectiv 61% pentru contributiile sociale.

Investitiile in institutii guvernamentale cheie sunt o preconditie importanta pentru ca Romania sa-si continue convergenta la UE, mentioneaza institutia.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala ca ANAF sa fie reorganizata, activitatea celor 221 de administratii financiare urmand sa fie concentrata in 8 directii regionale si 47 de birouri locale.

Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administratiei financiare finantat de Banca Mondiala. Programul implementat in Bulgaria a durat circa cinci ani si a vizat printre altele simplificarea structurii administratiei fiscale prin reducerea numarului filialelor la cinci unitati regionale, avand ca efect cresterea gradului de colectare a impozitelor si taxelor cu 5-6% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu cere CSAT sa declare informatizarea ANAF de importanta nationala