Noul motto al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) este “ANAF se muta online”, a declarat presedintele agentiei, Dragos Doros, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai investitorilor straini, carora le-a prezentat o serie de masuri anuntate recent, care vor reduce povara administrativa in interactiunea cu administratiile fiscale atat la nivelul cetatenilor cat si al companiilor. Mediul de afaceri a profitat de moment pentru a-si reitera o cerere constanta catre ANAF si anume simplificarea procedurilor din zona de TVA.

"Cu aceasta ocazie, Dragos Doros a declarat ca noul motto al agentiei este <<ANAF se muta online>> si acesta subliniaza dorinta de a transforma ANAF intr-o institutie moderna si digitalizata. Mai mult, functionarii din cadrul agentiei vor fi incurajati sa aiba un dialog deschis cu companiile si sa le ofere asistenta privind aspectele practice ale legislatiei fiscale", se arata intr-un comunicat al Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

Vicepresedintele FIC, Daniel Anghel, a reiterat o cerere constanta a mediului de afaceri si anume simplificarea procedurilor din zona de TVA: inregistrare, declarare, plata. Membrii FIC considera ca reducerea sarcinii administrative in zona fiscala si utilizarea tehnologiei pentru comunicarea cu contribuabilul va ajuta la cresterea competitivitatii Romaniei in regiune si va simplifica activitatea companiilor.

O mai buna transparenta din partea ANAF cu privire la criteriile utilizate in realizarea analizei de risc la inregistrarea in scopuri de TVA sau anularea codului de TVA, ar fi utila mediului de afaceri si ar crea o mai buna intelegere a modului de abordare a acestui proces de catre autoritatile fiscale, a afirmat Richard Perrin, coordonator al grupului de lucru pentru fiscalitate, din cadrul FIC.

Intalnirea dintre reprezentantii invesitorilor straini si cei ai ANAF face parte din procesul de modernizare a ANAF, implementat cu sprijinul Bancii Mondiale in cadrul programului RAMP (Revenue Administration Modernization Program).

Citeste si:
BM: Incendiul de la Colectiv a imbunatatit activitatea autoritatilor
Banca Mondiala: Incendiul de...

Ismail Radwan, coordonatorul programului RAMP din partea Bancii Mondiale, a indemnat conducerea ANAF sa continue procedurile de achizitie din zona IT, hardware si software, cat si recrutarea de noi specialisti in domeniu astfel incat institutia sa fie capabila sa implementeze toate reformele pe care si le-a propus.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANAF anunta ca nu face descinderi in apartamentele romanilor