Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale Romaniei la "BB+" pentru finantarea pe termen lung, respectiv la "B" pentru datorii pe termen scurt, cu perspectiva stabila, apreciind ca procesul de consolidare fiscala va continua, cu riscuri in privinta perspectivelor economiei.
Standard & Poor's mentine astfel Romania in categoria speculativa, sau "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Calificativul "BB+" atribuit datoriilor pe termen lung ale statului roman este cu o treapta sub categoria "investment grade".

Ratingurile Romaniei sunt limitate de nievlul relativ scazut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul institutional aflat inca in curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea fata de socurile externe si de nivelul inca ridicat, dar in scadere, al datoriei externe, se arata intr-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara, parte a grupului McGraw-Hill Companies.

Pe de alta parte, calificativele acordate statului roman sunt sustinute de consolidarea fiscala din ultimii ani, anticipata de agentie sa continue in linie cu tintele asumate, si de potentialul economiei de atrage investitii straine directe.

"Anticipam ca cresterea economica se va consolida treptat in 2013-2015, in principal datorita cresterii investitiilor, facilitate de o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor UE si de o revenire a investitiilor straine directe, factori care vor sustine consumul populatiei si exporturile", se arata in comunicatul publicat joi de S&P.

Pe de alta parte, performantele economiei vor fi afectate de "capacitatea administrativa slaba, care va limita abrosbtia fondurilor UE", dar si de progresele lente inregistrate in implementarea reformelor structurale.

"Guvernul a inceput restructurarea societatilor de stat, in special in sectorul energiei si cel al transporturilor, dar consideram ca ar putea exista o reticenta in ceea ce priveste inchiderea companiilor care inregistreaza pierderi sau vanzarea activelor statului", noteaza agentia de rating.

In aceste conditii, S&P estimeaza ca rata anuala de crestere economica nu va depasi 3% pe termen mediu.
Agentia anticipeaza de asemenea ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania nu vor reduce semnificativ finantarea catre subsidiare.

Ratingurile Romaniei ar fi afectate negativ de incetinirea procesului de consolidare fiscala sau de "devierea" de la reformele structurale, sau de o situatie in care deficitele externe ale economiei ar creste semnificativ fara a fi insotite de o imbunatatire semnificativa a potentialului de crestere economica pe termen lung, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, ratingurile statului roman ar fi sustinute de continuarea reformelor structurale pentru imbunatatirea competitivitatii economice si a potentialului de crestere economica, in acelasi timp cu mentinerea prudentei fiscale si diminuarea presiunilor externe.

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania pe toata perioada crizei financiare in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe termen lung. In prezent, Moody's atribuie Romaniei calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitiilor pe termen lung, cu perspectiva stabila.

Fitch acorda Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta calificativul "BBB-", cu perspectiva stabila, de asemenea in afara clasei investment grade.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri