Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost coborat de la "BBB-" la "BB+", iar cel in valuta a fost confirmat la "BB+", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Ambele ratinguri au perspectiva stabila, scrie Mediafax.

Agentia arata ca Transgaz este o companie care are legaturi cu statul, iar criteriile S&P prevad revizuirea ratingului de tara pentru imprumuturi in lei sa determine o decizie similara pentru Transgaz.

Perspectiva stabila a calificativelor pe termen lung ale Transgaz reflecta opinia S&P ca Transgaz va pastra o situatie financiara solida. Perspectiva Transgaz este, de asemenea, sustinuta de cea a ratingului de tara.

S&P a redus la sfarsitul lunii noiembrie cu o treapta ratingurile Romaniei pentru datoriile in lei pe termen lung si scurt, de la "BBB-/A-3" la "BB+/B", in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de tara pentru credite in valuta, confirmat la "BB+/B". Masura de a aduce ratingul datoriilor in lei la nivelul celui pentru datoriile in valuta reflecta revizuirea metodologiei S&P pentru ratingurile suverane.