Guvernul va limita salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva, iar alte compensatii vor fi acordate doar in baza performantei, a anuntat premierul Ponta, facand referire la cazul Nuclearelectrica, scrie Mediafax.
Limitarea va fi operata prin ordonanta de urgenta.

Cititi mai mult despre Salariile de lux propuse la Nuclearelectrica

Premierul Victor Ponta a precizat ca proiectul acestei ordonante a fost introdus pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului si contine prevederi "inspirate" din legislatia Poloniei si agreate de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

"Prin aceasta reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executiva la de sase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectiva. Deci, este o raportare la salariul care se castiga in ramura respectiva, de sase ori salariul mediu va asigur ca este deja un salariu foarte bun. Media in general este in jur de o mie euro, depinde de ramura. Evident, orice altceva se plateste in plus se plateste in functie de indeplinirea indicatorilor de performanta", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern, in fata jurnalistilor.

Inainte de a anunta aceasta ordonanta, premierul a facut referire la salariile directorilor din Nuclearelectrica.

"Am vazut si eu companii de stat la care punem manageri privati. Nu stiu de ce suntem ministri si nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", a spus Ponta, enumerand salariile pregatite pentru directorii din Nuclearelectrica.

Surse din cadrul companiei au declarat ca directorii companiei Nuclearelctrica ar putea castiga pana la 210.000 euro pe an, in timp ce membrii Consiliului de Administratie ar putea incasa 84.000 euro pe an, daca AGA, controlata de stat, aproba propunerea ca directorii executivi sa primeasca indemnizatii lunare de pana la 76.800 lei.

Comitetul de nominalizare si remunerare al companiei a propus ca directorii executivi din Nucleareletrica, inclusiv directorul general, sa primeasca indemnizatii lunare cuprinse intre 62.400 lei (14.200 euro) si 76.800 lei (17.500 euro).

In prezent, directorii executivi castiga lunar 9.228 lei (2.100 euro), iar directorul general incaseaza 14.851 lei (3.400 euro).

In acelasi timp, membrii Consiliului de Administratie ar urma sa incaseze o indemnizatie lunara reprezentand 20% din salariul directorului general (intre 2.840 euro si 3.500 euro), la care se adauga un bonus de performanta propus la 12 indemnizatii lunare. Astfel, castigul anual pentru pozitia de membru al Consilul de Administratie al Nuclearelectrica ar putea ajunge la 84.000 de euro.

Cel mai mare salariu al directorului general dintr-o companie de stat din sectorul energetic este incasat de seful Eletcrica Distributie Transilvania Nord, care primeste lunar 18.000 de lei (4.100 euro), potrivit datelor prezentate de Guvern in luna aprilie.

Nuclearelectrica are patru directori, respectiv Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavoda) si Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Pitesti), potrivit datelor companiei.

Lulache a fost numita director general la mijlocul lunii mai. Ea a condus Fondul Proprietatea pana in luna decembrie 2009 si a incasat in acel an indemnizatii de conducere, bonus de performanta si compensatii de 1,86 milioane lei (440.000 de euro).

Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica este format din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragos Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu si Alexandru Sandulescu.

Cei sapte administratori au fost numiti la sfarsitul lunii aprilie in baza legislatiei privind guvernanta corporativa, dar aproape toti provin din sistemul de stat.

Directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, are o remuneratie lunara neta cuprinsa intre 6.000 de euro si 11.000 de euro, rezultand un castig anual plasat intre 72.000 de euro si 132.000 de euro, conform unor hotarari AGA ale companiei, unde statul detine 75% din actiuni.

Remuneratia directorului general aprobata in luna decembrie depaseste cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 si 2012.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca a fost deranjat de faptul ca directorul Postei Romane are un salariu mult prea mare si ca astfel de remuneratii ar trebui limitate la cel mult de sase ori peste salariul mediu.

"Sigur ca nu poti sa-l platesti cu un salariu ca la stat si sa ceri performante ca-n privati, dar diferentele sunt mult prea mari si, mai ales, sunt mult prea mari cand vorbim de companii unde oamenii sufera reduceri de salarii, iar conducerea, asa cum e ea pusa pe baza ordonantei aprobate de Guvernul Boc, are totusi salarii mult prea mari", a spus arunci Ponta.

Seful Executivului le-a mai spus ministrilor de Finante si Bugetului ca i se pare rezonabil modelul aplicat de Polonia pentru limitarea salariilor in guvernanta corporatista.

Smeeianu a afirmat marti ca salariul de 6.000 de euro este justificat, in conditiile in care functia este foarte stresanta si generatoare de presiune din cauza licitatiilor la care Posta intra in concurenta cu operatorii privati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri