Presedintele Basescu a propus partidelor semnarea in septembrie, impreuna cu organizatiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii in perioada 2014-2030, care sa preia obiectivele raportului comisiei prezidentiale de specialitate, lansat in dezbatere publica, scrie Mediafax.

Presedintele a mai spus ca "o tara cu un asemenea potential agricol care nu isi hraneste propria populatie trebuie sa isi puna intrebari", iar responsabilitatea de a corecta politicile agricole este in primul rand a oamenilor politici.

"Invit toate partidele ca, dupa ce se finalizeaza procesul de adoptare a acestui raport, sa semnam cu totii, partide si institutii, producatori si beneficiari, sa semnam Pactul pentru agricultura. Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru ca toata munca Comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune pana in 2030, avand ca fundament exercitiul bugetar 2014-2020 al UE", a declarant presedintele Traian Basescu, la inceputul dezbaterii organizate la Palatul Cotroceni pe tema raportului mentionat.

El a subliniat ca strategia respectiva va fi in dezbatere publica timp de 30 de zile, perioada in care institutiile si organizatiile profesionale sau cei interesati pot propune modificarea acestuia, ulterior, in luna septembrie, trebuind "gasit timp de toti" pentru semnarea pactului.

"Va trebui sa urmam solutia pe care am urmat-o la raportul comisiei prezidentiale pentru educatie", a spus Basescu.

De asemenea, el a mentionat ca in strategia a carei elaborare a durat trei ani sunt prevazute "obiective si indraznete si posibile".

"Prin atingerea obiectivelor, Romania ar putea sa exporte produse alimentare in valoare de la 40-50 miliarde de euro", a spus seful statului, adaugand ca in 2012 toate exporturile Romaniei au fost de 53 de miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si