Politica fiscala in Romania a devenit un instrument la “discretia” oricui. Se iau decizii in functie de parerile personale sau dupa afinitati, scrie economistul Florin Citu pe blogul sau.
Astfel, la baza deciziilor de politica economica (inlcud aici si politica monetara si o sa revin cu o alta opinie) nu stau principii solide derivate din teoria si sustinute de practa. "Mai mult politicile economice recente au uitat de interesul pe termen lung pentru bunastarea fiecarui cetatean. Concret, politica fiscala a devenit un instrument prin care discriminarea fata de anumiti cetateni este legiferata."

Pornim de la ce ne spune teoria: pe termen scurt creste somajul si mai ales in randul tinerilor absolventi si al celor muncitorilo necalificati. Ce observam in Romania in 2013 dupa ce salariul minim a fost crescut la 800 de RON?

Graficul urmator arata evolutia somajului, potrivit lui Florin Citu. Coincidenta foarte stranie somajul incepe sa creasca exact din momentul in care a fost crescut salariul minim pe economie – Ianuarie 2013. In plus daca ne uitam atent la grafic vedem ca singura data cand somajul a crescut desi nu intr-un ritm la fel de abrut ca acum este in 2009/2010 cand economia era in picaj liber. Dar in 2013 exista crestere economica (o sa revin) si nu putem da vina pe economie pentru cresterea somajului.





Care-i treaba cu salariul minim: 7 linkuri asortate


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri