Investitiile realizate in economie au scazut atat in trimestrul al doilea, cat si la semestru, fata de perioadele similare din anul precedent, cu 4,2%, respectiv cu 2,3%, ajungand la 27,92 miliarde lei (6,35 miliarde euro) la jumatatea anului, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).
"Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in semestrul I 2013, au insumat 12031,2 milioane lei, reprezentand 43,1% din total, fata de 52,0% in semestrul I 2012. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 13504,0 milioane lei, reprezentand 48,3% din total, fata de 40,2% in semestrul I 2012. Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor)", se arata intr-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

In trimestrul II 2013, comparativ cu trimestrul II 2012, investitiile nete realizate in economia nationala au scazut cu 4,2%, scadere inregistrata la elementul de structura lucrari de constructii noi cu 18,6%. La utilaje (inclusiv mijloace de transport) si la alte cheltuieli s-au inregistrat cresteri cu 14,9%, respectiv cu 7,8%.

"Comparativ cu trimestrul II 2012, in trimestrul II 2013 se constata o crestere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii nete cu 8,5 puncte procentuale, iar in alte cheltuieli cu 1,2 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in lucrari de constructii noi a scazut cu 9,7 puncte procentuale", mai arata INS.

Datele BNR arata ca investitiile straine directe atrase de Romania in primul semestru au totalizat 666 milioane de euro, in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 826 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri