Avocat: Ne temem de liberalizarea pietei terenurilor cum se tem britanicii de liberalizarea pietei muncii

Volumul tranzactiilor cu terenuri agricole va continua sa creasca anul viitor, insa nu ca umare a liberalizarii pietei, ci ca o evolutie fireasca a acestui sector, spune Radu Ionescu, managing partner al casei de avocatura Ionescu si Sava.

“Toata lumea se teme ca de la 1 ianuarie 2014 vor veni ungurii, austriecii sau arabii sa cumpere terenuri in Romania. Cine a vrut sa cumpere terenuri in Romania le-a cumparat deja, cine a vrut sa fie aici este deja aici. Ne temem de liberalizarea pietei terenurilor cum se tem britanicii de liberalizarea pietei muncii”, crede Radu Ionescu.

Acesta estimeaza ca volumul tranzactiilor cu terenuri agricole va continua sa creasca si anul viitor ca urmare a dezvoltarii firesti a sectorului.

Pe de alta parte, Monika Puiu, director general al NHR Agropartners, sustine ca orice cetatean roman poate cumpara teren agricol in Austria, cu diferenta ca acolo un hectar costa 50.000 de euro, iar cumparatorul trebuie sa demonstreze ca va lucre respectivul teren.

“Terenul este pentru cei care muncesc din greu de dimineata pana seara. Agricultura nu este ceva usor. In Austria trebuie sa dovedesti ca esti sau ai de gand sa devii fermier. Chiar si vecinii tai sunt intrebati daca iti lucrezi terenul. Ce diferenta exista intre un austriac, german sau un roman care vine in Romania si cumpara terenuri fara nicio intentie sa le si lucreze?”, subliniaza Puiu.

Citeste si:
Vicepresedintele CJ Prahova Radu Ionescu a fost arestat preventiv
Vicepresedintele CJ Prahova...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE.

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii, persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan si pentru a cumpara, cetatenii romani sau cei din UE, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv sa dovedesca ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au activat minim 5 ani in acest sector.

Valoarea terenurilor agricole din Romania a crescut cu 172% incepand cu anul 2007, insa in continuare tara noastra are unele dintre cele mai mici preturi de vanzare pentru un hectar de pamant. Astfel, in Romania poti achizitiona un hectar de teren arabil pentru 5.030 de dolari, nivel relativ comparabil cu cel din Suedia (5.213 dolari pe hectar), Brazilia (5.245 dolari/hectar) sau Polonia (5.685 dolari/hectar).

Spre comparatie, cele mai ieftine terenuri din Europa se gasesc in Rusia (1.140 dolari/hectar), Ucraina (1.152 dolari/hectar), Lituania (1.351 dolari/hectar), Letonia (1.411 dolari/hectar), Republica Moldova (1.722 dolari/hectar) si Slovacia (1.748 dolari/hectar).

Citeste si:
Ce calificări crede Bill Gates că ar trebui să aibă angajații...
Ce cunoștințe crede Bill...

Potrivit unei analize DTZ Echinox, in topul celor mai scumpe terenuri agricole din Romania se afla Ialomita – Slobozia unde un hectar se vinde cu 2.700 de euro, zona urmata de Timis – Arad (2.400 euro/hectar), Buzau – Ploiesti (2.350 euro/hectar) si Dolj – Oltenita (2.250 euro/hectar). Pretul este stabilit in functie de suprafata totala in proprietate, calitatea solului, prezenta sistemelor de irigatii.

La polul opus se situeaza terenurile din zone precum Deva, Mures, Cluj, Bistrita unde pretul pentru un hectar de pamant este cuprins intre 1.700 si 1.800 de euro.

Printre cei mai mari investitori straini se numara compania daneza Ingleby Company, controlata de familia Rausing, ce detine o suprafata agricola de peste 10.000 de hectare in zona de vest a tarii.

De asemenea, Germania, Portugalia si Italia se afla in topul investitiilor straine in terenuri agricole in Romania.

Citeste si:
Piaţa gazelor este liberalizată. Ce se întâmplă cu prețurile?
Piaţa gazelor este...

Din cele 14 milioane de hectare de teren arabil, aproape un milion au fost cumparate de astfel de companii cu actionariat strain.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri