Ungaria a adoptat incepand cu 15 decembrie Actul Terenurilor prin care limiteaza achizitia de teren agricol de catre cetateni unguri sau ai altor state din Uniunea Europeana la un hectar, scrie Politics.hu.

Efectele acestei legi se vor vedea incepand cu mai 2014. Suprafete de pamant mai mari de un hectar vor putea fi obtinute doar de catre cei care au calificare profesionala de fermier sau silvicultor, au fost activi in sectorul agricol din Ungaria in ultimii trei ani sau detin un procent de 25% din actiunile unei ferme inregistrata in Ungaria.

Reactii din partea altor state membre UE nu au intarziat sa apara. De exemplu, Austria sustine ca noua lege ii va afecta pe fermierii austrieci care detin sau intentioneaza sa achizitioneze teren agricol in Ungaria. Aproximativ 200 de fermieri austrieci care lucreaza terenuri agricole in Ungaria vor fi afectati de aceste masuri, potrivit agentiei de presa austriece APA.

In Romania, piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE. Persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan si pentru a cumpara, cetatenii romani sau cei din UE, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv sa dovedesca ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au activat minim 5 ani in acest sector.

Proiectul de lege mai prevede ca terenurile agricole situate in extravilan pe o raza de 10 km de la granita Romaniei nu pot fi instrainate prin vanzare-cumparare decat cu avizul Ministerului Apararii Nationale, iar ca cele pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, pot fi instrainate prin vanzare doar cu avizul Ministerului Culturii.

Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendasilor, persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta lege.

Valoarea terenurilor agricole din Romania a crescut cu 172% incepand cu anul 2007, insa in continuare tara noastra are unele dintre cele mai mici preturi de vanzare pentru un hectar de pamant. Astfel, in Romania poti achizitiona un hectar de teren arabil pentru 5.030 de dolari, nivel relativ comparabil cu cel din Suedia (5.213 dolari pe hectar), Brazilia (5.245 dolari/hectar) sau Polonia (5.685 dolari/hectar).

Spre comparatie, cele mai ieftine terenuri din Europa se gasesc in Rusia (1.140 dolari/hectar), Ucraina (1.152 dolari/hectar), Lituania (1.351 dolari/hectar), Letonia (1.411 dolari/hectar), Republica Moldova (1.722 dolari/hectar) si Slovacia (1.748 dolari/hectar).

Potrivit unei analize DTZ Echinox, in topul celor mai scumpe terenuri agricole din Romania se afla Ialomita – Slobozia unde un hectar se vinde cu 2.700 de euro, zona urmata de Timis – Arad (2.400 euro/hectar), Buzau – Ploiesti (2.350 euro/hectar) si Dolj – Oltenita (2.250 euro/hectar). Pretul este stabilit in functie de suprafata totala in proprietate, calitatea solului, prezenta sistemelor de irigatii.

La polul opus se situeaza terenurile din zone precum Deva, Mures, Cluj, Bistrita unde pretul pentru un hectar de pamant este cuprins intre 1.700 si 1.800 de euro.

Printre cei mai mari investitori straini se numara compania daneza Ingleby Company, controlata de familia Rausing, ce detine o suprafata agricola de peste 10.000 de hectare in zona de vest a tarii.

De asemenea, Germania, Portugalia si Italia se afla in topul investitiilor straine in terenuri agricole in Romania.

Din cele 14 milioane de hectare de teren arabil, aproape un milion au fost cumparate de astfel de companii cu actionariat strain.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri