Ministerul Fondurilor Europene vrea sa aloce un plus de 3% pentru Bucuresti-Ilfov, motivand ca este considerata in mod artificial mai dezvoltata, desi toti indicatorii oficiali infirma aceasta explicatie aflata in draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020.

"Romania propune sa transfere pana la 3% din alocarea totala pentru regiunile mai putin dezvoltate la regiunea Bucuresti Ilfov, care in mod artificial este considerata regiune mai dezvoltata", se arata in document.

Alocarea de 3% ar asigura coeziunea interna in aceasta regiune.

Autorii draftului noteaza ca, in ceea ce priveste regiunea Bucuresti-Ilfov, exista un decalaj intre Bucuresti si restul tarii, si un decalaj in crestere intre orasul Bucuresti, unul dintre principalele motoare de crestere pentru Romania, si restul judetul Ilfov.

Alocarea de 3% ar asigura “coeziunea interna in aceasta regiune”. “Avand in vedere cazul particular al regiunii Bucuresti-Ilfov, trebuie subliniat ca investitiile in regiunea Capitalei au de multe ori o influenta majora in dezvoltarea regiunilor invecinate si, in acelasi timp, lipsa de investitii in regiunea Capitalei poate avea consecinte negative in regiunile din jurul acesteia”, se arata in draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020 care va fi trimis Comisiei Europene.

Datele oficiale – inclusiv o analiza socio-economica recenta a Agentiei pentru Dezvoltare Bucuresti-Ilfov pentru 2014-2020, arata insa un nivel ridicat de dezvoltare al zonei Bucuresti-Ilfov in comparatie cu celelalte regiuni de dezvoltare.

Astfel, ADR Bucuresti-Ilfov a publicat, la 18 septembrie, o analiza socio-economica, parte a Planului pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, in perioada 2014-2020, in care se arata ca rata saraciei relative este de 3,4% in regiune (in 2011), in timp ce media europeana este de 16,9%, iar in Romania de 22,2%.

In ceea ce priveste persoanele aflate in risc de saracire, regiunea inregistreaza un procent de 28,4%, fata de 24,2% media europeana si 40,3% in Romania.

Doar 2,9% dintre locuitorii regiunii traiesc in gospodarii cu intensitate redusa a muncii (gospodarii in care nicio persoana nu lucreaza), in comparatie cu 6,7% in Romania si 10,2% in UE27.

Salariile din Bucuresti versus restul tarii

Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza arata ca, in 2013, cea mai mare crestere a salariului mediu net lunar se va inregistra in Bucuresti. Astfel, salariul mediu net lunar al unui bucurestean va fi de 2.365 de lei, cu 147 de lei mai mare decat cel din 2012 (2.218 lei). Si angajatii din Ilfov vor beneficia de o crestere a salariului de 110 lei, pentru a ajunge la 2.063 de lei. Asta in timp ce media nationala este de 1.615 lei.

Date publicate de BNR la sfarsitul lunii septembrie arata ca investitiile straine directe (ISD) sunt concentrate in proportie de 60% in zona Bucuresti-Ilfov. Restul regiunilor au atras doar cate 7-8% din totalul investitiilor straine directe.

La nivelul anului 2012, regiunea Bucuresti-Ilfov a generat aproximativ 25% din totalul economiei nationale.

Cum arata somajul

Un studiu al Institutului National de Statistica arata ca rata de activitate a populatiei active a inregistrat o tendinta ascendenta in perioada 2005-2011 si depaseste in mod constant valorile medii inregistrate constant la nivel national.

Rata de ocupare a persoanelor din Bucuresti-Ilfov a crescut de la 59,4% in 2005 la 64,7% in 2011, in timp ce la nivel national cresterea este nesemnificativa: de la 57,7% la 58,5%.

In perioada 2005-2011 rata somajului BIM (potrivit criteriilor Biroului International al Muncii) in regiune a scazut de la 6,9% la 5,4%, contrar tendintei nationale de crestere de la 7,5% la 7,7%.

Raportat la nivelul national, salariul nominal mediu brut regional din regiune se situeaza peste acesta cu 40%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri