De asemenea, pregatirea proiectelor pentru cofinantare UE este ingreunata de intarzieri si tergiversari administrative repetate in procesul de avizare a proiectelor, se arata intr-un raport transmis de Banca Europeana pentru Investitii (BEI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Problemele au fost depistate in Romania si Bulgaria dupa extinderea prezentei teritoriale a proiectului JASPERS in cele doua tari.

JASPERS este un proiect de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor mari eligibile pentru cofinantare din fonduri europene, destinat statelor UE care au aderat in perioada 2004-2007. Facilitatea este oferita in parteneriat de Comisia Europeana, BEI, BERD si banca germana de investitii KfW.

Raportul institutiilor financiare internationale releva ca Bulgaria, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia au rate relativ scazute de absorbtie a fondurilor europene, principalele motive fiind probleme in procesul de pregatire si documentare, dar si in ceea ce priveste cofinantarea proiectelor.

Citeste si:

Identificarea implicatiilor fiscale ale proiectelor cu fonduri UE, inclusiv necesarul de cofinantare, este unul dintre criteriile de referinta structurale prevazute in programul economic din noul acord preventiv negocait cu FMI, aprobat pe 27 septembrie de Consiliul Director al institutiei.

Romania, alaturi de Slovacia, ar putea beneficia de un an in plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce ofera o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita bani de la UE, precum si reducerea riscului de pierdere a sumelor. Propunerea a fost aprobata de Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European si urmeaza votul in plen.

Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 23,77% in luna septembrie, fata de 21,89% in august, ceea ce reprezinta o crestere de 1,88%, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.