BEI reprezinta institutia financiara a Uniunii Europene, avand ca actionari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde ministrii de finante din cele 28 de state UE, inclusiv pe cel al Romaniei.

Pe langa acordul de imprumut, alte doua acorduri, incheiate de BEI cu Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) si Ministerul Fondurilor Europene, vizeaza acordarea de asistenta tehnica in valoare de 19 milioane de euro.

Acordurile au ca obiectiv general sustinerea cresterii economice in Romania si extinderea furnizarii de servicii de consultanta dedicate autoritatilor nationale pentru imbunatatirea implementarii proiectelor si a absorbtiei fondurilor europene.

"Imprumutul din partea BEI va co-finanta proiecte de infrastructura publica prioritare, cu o valoare totala de aproximativ 7,7 miliarde de euro, cu efecte economice asteptate puternice in cadrul mai multor Programe Operationale ale UE (care cuprind in special CDI, TIC si proiecte sociale) si va sta la baza unor transformari structurale ulterioare pe piata muncii, prin imbunatatirea seturilor de abilitati", a afirmat vicepresedintele BEI, Cristian Popa, care a semnat acordurile din partea bancii europene.

Banca Europeana de Investitii acorda imprumuturi atat sectorului public, cat si celui privat pe baze comerciale, astfel ca proiectele finantate trebuie sa fie bancabile, mature si economic viabile.

"Aud ca nu exista finantari pentru proiecte. Aceasta este cea mai mica dintre probleme. Proiectele trebuie fie bune si trebuie sa fie multe", a spus Popa in fata jurnalistilor, dupa semnarea acordurilor.

Reprezentantii statului vor ca tot mai multe firme private sa acceseze finantari de la BEI.

Citeste si:

"Vom incuraja sectorul privat sa caute in mod activ oportunitati de finantare, subliniind faptul ca ii stau la dispozitie si facilitati de elaborare de proiecte”, a declarat Ministrul Finantelor, Anca Dragu, care a semnat acordul de finantare din partea statului roman.

In privinta acordurilor de asistenta tehnica, acestea vizeaza cresterea absorbtiei fondurilor europene in noul buget european.

"Acordul de servicii, semnat astazi, va continua asistenta tehnica furnizata de BEI in perioada de programare anterioara si va contribui la indeplinirea conditionalitatilor specifice POIM - programul strategic de dezvoltare a infrastructurii nationale, cu o alocare financiara nerambursabila de peste 41% din totalul fondurilor structurale si de investitii acordate Romaniei in perioada de programare 2014 - 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, unul dintre semnatarii acordurilor.

Dupa 1990, BEI a acordat finantari totale de 11,4 miliarde euro in Romania, pentru proiecte precum fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din Bucuresti, un proiect de energie verde al ENEL si programele de reabilitare termica a blocurilor din Capitala.

In februarie, Cristian Popa - fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei - a fost numit vicepresedinte si membru al Comitetului de directie al Bancii Europene de Investitii de catre Consiliul guvernatorilor institutiei financiare si si-a preluat functia de la 1 martie.

Popa l-a inlocuit in postul de vicepresedinte al BEI pe Mihai Tanasescu, detinatorul functiei din 2012, vizat de o ancheta a DNA privind licentele Microsoft, in care sunt implicati ati opt fosti ministri.

Vicepresedintele roman coordoneaza activitatiile de finantare din Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia si tarile AELS.