Tot mai multe comunitati din Spania, Grecia si Franta au renuntat la euro si platesc, in schimb, cu „albine”, „ore”, „vecini” si „ecouri”, folosind sisteme paralele de troc.

Criza economica a scos la lumina toate deficientele zonei euro in forma ei actuala. In timp ce Bruxelles-ul si cele 18 guverne din uniunea monetara cauta masuri pentru rezolvarea acestora, cateva comunitati mai mari sau mai mici din Spania, Grecia si Franta au gasit solutii pentru a „ocoli” aproape complet moneda unica despre care considera ca le face mai mult rau decat bine.

Asa ca acestia au dezvoltat economii locale, paralele, care functioneaza pe baza a doi piloni – monede alternative si troc, pentru a combate ratele ridicate ale somajului, inflatia, scaderile salariale si, mai presus de toate, majorarile de taxe. De fapt, comunitatile care folosesc astfel de monede nu platesc deloc impozite pentru tranzactiile desfasurate in aceste „valute”.

Francezii vor avea „piersici” in portofele

Astfel, la mai putin de sapte kilometri de Paris, cei peste 100.000 de locuitori din Montreuil se pregatesc sa-si umple portofelele cu „piersici”. Vor incapea pentru ca nu sunt fructe, ci noua moneda pe care o vor folosi de la sfarsitul lunii noiembrie.

Moneda este promovata drept o modalitate a francezilor de a se asigura ca „tranzactiile nu se pierd in sistemul bancar” si de „a promova comertul local”, explica pentru „Liberation” Bastien Yverneau, directorul asociatiei care a initiat acest proiect, Montreuil in tranzitie. Scopul pe termen lung este estinderea „piersicilor” in intreaga Ile-de-France, cea mai bogata si cea mai populata dintre cele 27 de regiuni administrative ale Frantei.

Negocieri fara rezultat...
Citeste si: Negocieri fara rezultat pentru sefia Parchetului European

Citeste articolul integral pe Adevarul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si