"Indiscutabil, Gazprom are tot interesul ca Romania sa nu exploateze nici gazele din Marea Neagra, nuici gazele de sist, pentru ca poate deveni exportator si poate suplini o parte din piata Gazprom", a afirmat Traian Basescu, intr-o emisiune difuzata de B1 Tv si evz.ro, conform Mediafax.

El a spus ca "Gazprom si Guvernul Federatiei Ruse au tot interesul ca Romania sa nu-si exploateze resursele".

Basescu a mai spus ca sunt 10 companii care au licente pentru gazele de sist si nu stie de ce toata lumea este concentrata pe compania americana Chevron.

"Sunt zece companii care au licenta pentru gazele de sist. Nu stiu de ce toata lumea e focusata pe compania americana Chevron", a mentionat el.

Citeste si:

"Nu avem niciun protest ca Lukoil are o concesiune in Marea Neagra pentru gaze naturale si de sist, are un perimetru foarte mare. Nimic ce este rusesc nu este atins, orice este american este subiect de...", a adaugat Basescu.

El a mai spus ca resursele de acum sunt in curs de diminuare si, daca nu-si gaseste alte resurse de gaze, Romania va importa tot mai mult an de an si va deveni dependenta "de cineva care a demonstrat Europei ca poate inchide robinetul oricand".

"Federatia Rusa nu-i nici mielut, este o mare putere care isi joaca toate cartile pentru a-si mentine influenta. Nu as vrea sa-i vad peste 10 ani pe acesti domni care spun acum ca Romania sa nu-si exploateze resursele, fiind in situatia de a explica. (...) Responsabilitatea oamenilor politici este sa priveasca la viitor: cum asiguri resursele energetice ale tarii. Orice exploatare inseamna o sansa", a adaugat Basescu.