El a mentionat ca este necesara o decizie rapida a autoritatilor romane in legatura cu investitiile straine privind resursele naturale.

Basescu a mentionat ca deciziile, de aprobare sau respingere, sunt de preferat actualei situatii in care investitorii asteapta hotarari din partea autoritatilor.

El a precizat ca recomanda autoritatilor sa decida in favoarea derularii investitiilor si crearii de noi locuri de munca.

"Ceea ce va cer, domnule ministru si domnilor membri ai Guvernului, este sa vedeti daca e fezabila Rosia Montana. Daca este fezabila, dati rapid avize, daca nu, spuneti nu investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem ne va costa enorm in urmatorul proces. Nu mai tineti astfel de subiecte in dezbatere publica pentru ca descalifica autoritatile romane", a spus Basescu, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Attila Korodi.

Seful statului crede ca amanarea deciziei de la Rosia Montana afecteaza statul roman in planul imaginii externe, atat pe pietele internationale, cat si la institutiile internationale, dar si in fata cetatenilor romani, avand in vedere consecintele in plan juridic si lipsa locurilor de munca.

"Imi pun speranta ca la Mediu avem un ministru caruia ii place actiunea, intr-o directie sau alta, dar ea trebuie luata, pentru ca indecizia este cea mai mare paguba care poate fi adusa Romaniei si din punct de vedere al imaginii, dar si al consecintelor din punct de vedere juridic", i-a spus Basescu lui Korodi.

Citeste si:

Presedintele s-a referit si la dezbaterea legata de consecintele pentru mediu ale exploatarii gazelor de sist.

"Se pare ca in ultima vreme am devenit extrem de legati de dorinta de a ramane continuu importatori de gaze. Cel putin, asta este concluzia mea dupa ce vad inversunarea cu care se lupta impotriva exploatarii gazelor de sist. Aflam ca sunt generate cutremure de mari dimensiuni, dar SUA isi asigura 25% pana la 30% din necesarul de gaze prin exploatarea gazelor de sist, Polonia in curand isi va diminua masiv dependenta de importul de gaze ca urmare a exploatarii masive a gazelor de sist. Probabil ca unii vor ca in Romania sa nu se intample nimic", a spus seful statului.

De asemenea, presedintele a aratat ca toti demnitarii si jurnalistii care contesta parteneriatele cu firmele straine in privinta zacamintelor de aur de la Rosia Montana si de la cupru de la Rosia Poieni ar trebui sa mearga acum in zona si sa observe daca modalitatile actuale de exploatare respecta standardele de mediu.

Basescu a mai cerut presei sa renunte la "minciuna si demagogie" in prezentarea subiectelor referitoare la exploatarile miniere. "Ori acest lucru nu poate fi reparat decat prin renuntare la minciuna, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu inteleg (…) Responsabilitatea conducerii Romaniei nu o are nici Voiculescu, nici Vantu, nici orice alt patron de presa sau om neinformat, ci o are Parlamentul si Guvernul Romaniei", a concluzionat el.

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a depus, marti, juramantul de investitura in functie, la Palatul Cotroceni, in fata sefului statului, a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a premierului si a reprezentantilor Guvernului.