Introdusa in 2005, cota unica de impozitare a fost subiect de dezbatere in toate guvernarile, a fost asumata cu un nivel maxim de 16% de Cabinetul Ponta prin programul de guvernare, cu perspectiva scaderii progresive pe grile de venit salarial, cresterea ei insemnand o nerespecare a angajamentelor.

Ideea introducerii cotei unice a venit in 2003 din partea ministrului de Finante, Mihai Tanasescu, dar la solicitarea conducerii PSD si a presedintelui Ion Iliescu s-a renuntat la proiect. De altfel, pe parcursul anilor, Iliescu, dar si Adrian Nastase sau Mircea Geoana s-au exprimat constant pentru renuntarea la cota unica de impozitare si revenirea la un sistem progresiv, conform Mediafax.

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a povestit ca ulterior a preluat ideea cotei unice si a inclus-o in programul Aliantei DA, astfel incat aceasta a fost promovata dupa preluarea puterii in urma parlamentarelor din 2004. Masura a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005.

Totodata, presedintele Traian Basescu justifica "solutia imorala" a cooptarii PC la guvernare in 2004 din prisma promovarii in Parlament a modificarilor legislative pentru introducerea cotei unice.

Pe parcursul guvernarii Tariceanu reprezentantii PSD au contestat in mod constant aceasta masura, principala justificare fiind legata de faptul ca beneficiile nu ar fi datorate cotei unice, ci cresterii economice din acea perioada.

De altfel, aceasta argumentatie s-a bazat inclusiv pe un studiu al FMI prezentat in 2006 prin care se preciza ca sistemul cotei unice de impozitare s-ar putea dovedi nesustenabil pentru mai multe tari, intre care si Romania.

Liderul PNL de la acel moment afirma in 2007 ca, in situatia in care Parlamentul l-ar forta sa renunte la cota unica, isi va prezenta demisia din fruntea Guvernului.

In aprilie 2008, fostul premier Calin Popescu Tariceanu era felicitat la Bucuresti de presedintele SUA, George W. Bush, pentru adoptarea acestei masuri la momentul preluarii guvernarii, mentionand ca intentioneaza si el sa aplice un astfel de sistem.

In decembrie 2008, in urma alegerilor parlamentare, premierul si presedintele de la acea vreme al PNL, Calin Popescu Tariceanu afirma ca programele de guvernare propuse de PSD si PNL pot fi compatibilizate, insa nu poate fi o renuntare la cota unica.

- Antonescu, in 2009: Daca noi marim cota unica sau nu mai avem cota unica, eu ies din politica

Subiectul cotei unice a fost preluat ulterior de noul presedinte al PNL, Crin Antonescu, care declara pe 25 noiembrie 2009 ca va iesi din politica daca liberalii vor creste cota unica sau daca se va renunta la ideea cotei unice.

Afirmatia lui Antonescu venea in contextul unei pledoarii pentru alegerea lui Mircea Geoana in functia de presedinte:

"Daca iese Mircea Geoana presedinte si daca Guvernul Iohannis, cu participarea liberalilor si a pesedistilor intra, este investit, vine la putere, daca noi marim taxele, daca noi marim cota unica de impozitare sau nu mai avem cota unica, eu, Crin Antonescu, ies din politica".

De asemenea, in iunie 2009 presedintele PNL sustinea ca are cateva solutii pentru criza in care intra economia romaneasca: statul minimal, taxe in favoarea prosperitatii, respectiv cota unica de 10% si TVA de 15 %, dar si descentralizare reala.

Traian Basescu le spunea oamenilor de afaceri in octombrie 2009 ca daca va fi pus in situatia sa aleaga intre cresterea cotei unice si cresterea TVA, va opta pentru majorarea TVA.

Totodata, in noiembrie 2009 el vorbea in perspectiva anului 2011 despre reducerea cotei unice de la 16% la 14% in situatia reluarii cresterii economice.

Subiectul cotei unice a facut obiectul unei critici virulente in mai 2010 din partea presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, la adresa lui Crin Antonescu, pe fondul discutiilor despre masurile pe care urma sa le ia Guvernul Boc.

Iliescu afirma ca pledoaria liderului PNL din acel moment pentru mentinerea cotei unice era "total neavenita" intrucat PSD si PNL trebuiau sa consolideze cooperarea in fata tendintelor autoritariste ale lui Traian Basescu.

"E adevarat ca ea (cota unica, n.r.) a fost promovata de Alianta DA, a liberalilor cu partidul domnului Basescu. Dar aceasta orientare de politica fiscala nu are nimic in comun cu economia de piata functionala. Ea nu se aplica in nicio tara europeana dezvoltata dintre vechile tari membre ale UE si nici in Statele Unite", sustinea Iliescu.

O pozitie similara era exprimata la acel moment si de Adrian Nastase, care isi cerea scuze in mod ironic de la PNL ca PSD nu sustine o doctrina "neoliberala" si nu accepta cota unica, despre care afirma ca a produs un "dezastru" in Romania.

In iunie 2010, in cadrul negocierilor pentru acordul cu FMI, oficialii intitutiei internationale au cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20%, dar si a TVA la 25%. Solutia finala a fost determinata de presedintele Traian Basescu, care a anuntat reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, in schimbul mentinerii cotei unice la 16%. De asemenea, urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale, pensiile nu au mai fost micsorate, dar in schimb a fost majorata TVA de la 19% la 24%.

De asemenea, o cota unica redusa de la 16% la 10% a fost si initiativa unor parlamentari PDL, care a fost aprobata de Senat in noiembrie 2010 si respinsa de Camera Deputatilor in martie 2011. Cu aceasta ocazie, parlamentarii PSD si PNL au votat in favoarea initiativei, care in cele din urma nu a beneficiat de sprijinul Guvernului Boc.

Aceasta initiativa a fost comentata si de presedintele Traian Basescu, care afirma ca in locul scaderii nivelului cotei unice ar opta pentru reducerea contributiilor sociale.
- PNL renunta la ideea cotei unice in virtutea scaderii fiscalitatii. Ponta promite ca se aplica cota progresiva de la 1 ianuarie 2013

Un prim semnal din partea presedintelui PNL, Crin Antonescu, in privinta unei renuntari la cota unica a venit in ianurie 2011, in contextul discutiilor cu PSD in vederean unei aliante politice.

"In materie de cota unica sau de impozit progresiv, nimeni dintre noi nu se va crampona de una sau de alta ca de o lozinca electorala. Pur si simplu, impreuna vom elabora un program economic, care sa raspunda nevoilor economiei, si prin mijloace economice nu se face justitie sociala, dar cu o economie care merge se pot aloca sume care sa asigure echilibrele sociale", afirma liderul PNL, apreciind ca subiectul cotei unice nu trebuie sa devina "fetis electoral".

Ulterior, in februarie 2011, Antonescu raspunde acuzatiilor lui Traian Basescu, care afirma ca in USL liberalii au sacrificat cota unica si aceasta urma sa fie desfiintata: "Traian Basescu a afirmat, inca o data, mintind, spunand textul: «Crin Antonescu a sacrificat cota unica de impozitare». Minte. Crin Antonescu nu a sacrificat cota unica de impozitare. Cota unica de impozitare nu va fi desfiintata in cazul in care USL preia guvernarea".

Pe aceeasi linie politica raspundea si liderul PSD, Victor Ponta: "De maine, daca USL va detine Guvernul si va avea premier, nu se poate vorbi decat de mentinerea cotei unice, pentru ca, tehnic, nu poti schimba un sistem fiscal de pe o zi pe alta”.

In luna mai 2011, USL se decide sa propuna in programul de guvernare al aliantei introducerea cotei progresive, dar cu un nivel de maxim 16%. Aceasta idee a fost sustinuta de liberali ca un compromis, fostul premier Calin Popescu Tariceanu numarandu-se intre cei care au negociat aceasta formula din partea PNL.

Un an mai tarziu, in mai 2012, recent validat in pozitia de premier, Victor Ponta promitea: "De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societatile comerciale si persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celorlalte doua cote, de 12% si 8%".

Ulterior, in programul de guvernare prezentat in 2012 in Parlament de Cabinetul Ponta vizeaza in mod concret pana in 2016 revenirea TVA la 19%, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori si scaderea cotei unice prin transformarea acesteia intr-o cota progresiva: "Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit”.

Cu toate acestea, oficialii FMI au respins propunerea USL mentionata in programul de guvernare.

"In forma propusa, cota progresiva ar scadea semnificativ veniturile. Daca vei avea o cota mai mica pe venit, atunci ar trebui sa se reduca si fondul de salarii. Nu cred ca este o propunere inteleapta. (...) Daca schimbati sistemul de impozitare, acesta trebuie sa fie cel putin neutru. Daca se trece la cota progresiva, cu rate mai mici de 16%, atunci unele rate ar trebui sa fie mai mari de 16%", explica in august 2012 seful misiunii FMI in Romania de la acel moment, Erik de Vrijer.

Subiectul cotei unice a revenit in discutie in urma cu o saptamana, intr-o sedinta restransa a USL, la sfarsitul careia a fost invocata varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Conform informatiilor initiale, a fost avansata ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel. Conform unor surse din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de simularile realizate pentru bugetul pe 2014.

De asemenea, ideea a fost discutata in sedinta conducerii PNL de marti, liberalii optand pentru respingerea unui astfel de scenariu. Prima reactie a venit din partea liderului PNL Crin Antonescu, care a confirmat existenta unei discutii, precizand ca liberalii nu vor accepta niciodata cresterea cotei unice.

"Cert este ca PNL nu va accepta sub nicio forma, cat se afla la guvernare, cresterea cotei unice de impozitare din simplul motiv, nu dintr-o ambitie ideologica sau partizana, pur si simplu nu e de imaginat ca o marire si a cotei unice ar putea fi suportata de un mediu de afaceri care si asa se misca foarte, foarte greu", a mai sustinut Antonescu.

Pozitia liberalilor a fost reafirmata de ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, care a precizat ca PNL "nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%".

"In urma speculatiilor aparute in presa care privesc marirea cotei unice de la 16% la 22% si reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul National Liberal face urmatoarele clarificari: La nivelul conducerii USL a avut loc o discutie informala, in perspectiva constructiei bugetului pe 2014, in ceea ce priveste cresterea veniturilor. Masurile invocate nu sunt cuprinse in prevederile programului de guvernare, iar PNL ramane consecvent angajamentelor facute prin acest document de baza al guvernului USL, aprobat de Parlamentul Romaniei. PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", afirma Chitoiu, vicepresedinte al formatiunii politice.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea (PSD), a explicat ca in acest an cresterea economica se bazeaza in principal pe exporturi, ceea ce se reflecta negativ in bugetul de stat, pentru ca presupune rambursari de TVA.

Solutia pentru incasari mai mari in 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din cresterea agregata interna atat din investitiile publice, inclusiv programe UE, cat si din consumul sectorului privat.

"In acest moment finalizam rectificarea bugetara si speram sa fie adoptata in sedinta de sapaamana viitoare (...) Pentru 2014, inainte de a stabili daca este nevoie de masuri fiscale, se pleaca de la niste variabile care n-au fost inca negociate, respectiv crestere economica, inflatie si deficit. Cand batem in cuie rectificarea, stim baza de pornire, stim nivelul deficitului, si de la acest moment se pot bate in cuie si acei indicatori pentru 2014. Apoi vad daca am spatiu fiscal. Scenariul nostru de baza pleaca de la aplicarea clauzei de investitii, in asa fel incat sa nu pericliteze incadrarea in pragul de deficit de 3% din PIB (...) Discutiile sunt inca preliminare, deci este prematur sa pui in discutie orice masura fiscala daca nu ai baza de pornire", a declarat Liviu Voinea pentru Mediafax.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar si o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cota unica si 22% TVA ar acoperi doar pensiile si salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca el este cel care i-a cerut ministrului de Finante diferite scenarii pentru cresterea incasarilor la buget, discutate in USL, deoarece este mai usor sa se ceara la TV scaderi de taxe si bani "mai ales cand ai campanie electorala si nicio responsabilitate".

Scenariile cerute ministrului de Finante pentru anul viitor au vizat reducerea TVA, scaderea CAS si alte masuri, dupa ce presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a informat ca gradul de colectare este in acest an mai mic decat cel previzionat, a adaugat Ponta.

Intrebat direct daca pentru anul viitor este luata in considerare cresterea cotei unice de impozitare, premierul a negat. Intrebat in continuare daca a discutat despre aceasta varianta, premierul a aratat ca vrea sa explice exact situatia.

"Nu. Nu, vreau sa lamuresc, ca am vazut ca toata lumea isi da cu parerea pe la televizor. Eu am discutat in primul rand cu presedintele ANAF, un liberal in care am incredere, care mi-a spus ca anul acesta avem un grad de colectare mai mic decat cel previzionat, si am discutat cu ministrul de Finante, un alt liberal pe care-l apreciez, cum gandim anul viitor, pentru ca sa vorbesti pe la televizor ca vrei sa reduci taxe este cel mai simplu lucru cand nu ai nicio responsabilitate. Cand esti ministru de Finante, sef de ANAF, prim-ministru. trebuie sa si faci lucruri, nu doar sa le povestesti pe la televizor. Atunci, am cerut de la ministrul de Finante diverse scenarii: putem sa scadem TVA-ul, sa scadem CAS-urile ? Putem nu doar sa indexam pensiile, ci sa marim eventual salariul minim ? Nu exista - cand esti serios, vorbesti serios si, mai ales, daca si stii despre ce vorbesti - sa spui numai cum scazi taxe, ci de unde sunt bani in buget. S-au discutat diverse scenarii, nu mi-a fost prezentat inca rezultatul acestor scenarii, dar cota unica, conform programului de guvernare si acordului in USL, poate si cred ca ar fi bine sa fie scazuta pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scadere la 12% si 8%. Altfel, la televizor sunt multi care stiu cu ce nu sunt de acord, dar cand vine vorba sa strangem bani si sa ii punem, eu vorbesc cu seful ANAF si ministrul de Finante, amandoi-repet-doi liberali in care am foarte mare incredere pentru ca sunt seriosi si sunt meserie", a spus Ponta.

Vineri, la Palatul Victoria, seful Executivului, Victor Ponta, se intalneste cu delegatia FMI pentru discutii asupra bugetului pe 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri