Nivelul accizelor ar putea fi stabilit, incepand din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflatiei, renuntandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie, care in acest an a fost sub cel din 2012, ceea ce ar fi afectat negativ incasarile bugetare, scrie Mediafax.

Accizele ar putea fi calculate in functie de rata inflatiei, au declarat surse guvernamentale. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat ca Guvernul intentioneaza sa renunte anul viitor la stabilirea accizelor in functie de cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fara sa precizeze insa care va fi noua modalitate de calcul.

"Vom vedea. Dumneavoastra gasiti o motivatie logica pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivatie cata vreme era clar ca se depreciaza permanent cursul de schimb. Si atunci aveai cumva o certitudine ca prin raportarea unui curs mai mare vei avea incasari. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifica", a spus el.

Banca Centrala Europeana a auntat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata in acest an.

Modificarea metodologiei de calcul a accizelor ar trebui negociata cu Fondul Monetar International. In cazul schimbarii formulei de calcul este greu de crezut ca va fi utilizat un nivel estimat al inflatiei pentru 2013, au adaugat sursele.

Citeste si:
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Banca Centrala Europeana a...

In cazul pensiilor, legea prevede indexarea cu rata medie a inflatiei din urma cu doi ani, asa cum este stabilita in datele finale ale Institutului National de Statistica.

Daca va fi aplicata aceasta regula si in cazul accizelor, atunci taxele ar creste anul viitor cu rata medie a inflatiei din 2012, care s-a plasat la 3,33%.

Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a pracurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.

Sumele incasate la buget in acest an sunt semnificativ mai mici fata de cele programate, adtfel ca proiectul de rectificare care va fi discutat miercuri de Guvern prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei si a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei, tinta de deficit bugetar fiind revizuita ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde lei sau 0,2 puncte procentuale din PIB), respectiv 2,54% din PIB (evaluat la 625,6 miliarde lei).

Citeste si:
Se amana majorarea accizelor pentru tigarete
Majorarea accizelor pentru...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Guvernul da 100 de MIL. lei pentru asigurarea caldurii in Bucuresti