"Dupa mine, summit-ul trebuie privit cu profesionalism. Summit-ul e o sansa pentru Romania si, daca la nivelul Guvernului si al tehnicienilor, proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste si convingatoare, Romania nu poate decat sa castige", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca Romania, ca tara gazda, este avantajata, pentru ca, in afara de perioada summit-ului, premierul chinez are la dispozitie o zi in care discuta cu autoritatile romane despre posibilitati de colaborare.

"Deci, aici ne trebuie atentie, ne trebuie respectarea normelor europene si un parteneriat la limita posibitatilor si cat mai profesionalizat. Daca vom insira iarasi lista de proiecte cu care m-am plimbat si eu la Beijing, pe care le-am dat si presedintelui Chinei cand a fost la Bucuresti, in 2008 - Tarnita, Cernavoda, canalul Baragan-Siret, Siret-Baragan, canalul Dunare-Marea Neagra, autostrazi si asa mai departe - daca vor fi numai niste insiruiri, o lista de proiecte si memorandumuri de genul ca ne vom indrepta atentia spre Canalul Siret-Baragan si spre reactorul 3 si 4, vor ramane litera moarta", a spus Basescu.

Citeste si:

El a subliniat faptul ca summit-ul trebuie tratat cu profesionalism si ca in spatele ministrilor trebuie sa fie tehnicieni care sa prezinte macar studii de prefezabilitate pentru proiectele propuse, care sa-i faca pe investitorii chinezi sa priveasca cu atentie propunerile Romaniei.

Seful statului a mentionat ca, din cate stie, China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari in perioada urmatoare in tarile din Europa Centrala si de Est.

"Din cate stiu, pentru intreg acest spatiu (Europa Centrala si de Est - n.r.), China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari in perioada urmatoare. Deci, nimeni nu-ti da aceste informatii precis. Cam asta este ceea ce eu stiu. Sigur, am auzit si veselia ca 8,5 miliarde vor fi investite in Romania, nu stiu ce se va intampla. Nu e asa. Trebuie privite lucrurile cu prudenta, dar mai ales cu profesionalism", a spus Basescu.
Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucuresti, pentru prima vizita in Romania a unui premier al Chinei dupa 19 ani, fiind asteptat la aeroport de catre premierul Victor Ponta.