Statele UE din afara zonei euro ar trebui sa contribuie, prin bancile centrale, cu 50 miliarde euro la imprumuturile in valoare totala de 200 miliarde euro pe care Uniunea Europeana vrea sa le acorde Fondului Monetar International (FMI) pentru combaterea crizei. Ulterior, presedintele Traian Basescu a declarat ca tarile care au acord cu FMI nu trebuie sa participe la capitalizarea Fondului, seful statului precizand ca, desi "nu tipam" ca vrem sa dam bani, Romania ar fi capabila sa participe, nefiind "o tara neputincioasa", informeaza Mediafax.
Update: Basescu a spus ca s-a stabilit ca UE va acorda o contributie de circa 200 de miliarde euro la FMI, din care 150 de miliarde contributie a statelor din zona euro si 50 de miliarde - contributie a statelor non-euro.

"Statele care sunt in acord cu Fondul nu trebuie sa participe la facilitate", a precizat presedintele.

Seful statului a adaugat ca "nu a ridicat nimeni problema ca statele care sunt in acord cu Fondul sa participe la facilitate".

"Romania n-ar fi incapabila sa participe - n-as vrea sa fie titlu - pentru ca sunt diverse moduri de a participa", a spus presedintele, oferind exemplul crearii unui plasament la BNR.

"Nu vreau sa ganditi ca Romania nu este in stare sa participe la un efort solidar", a spus presedintele, adaugand insa ca, "sigur, nu avem un excedent care sa ne permita sa facem cadouri".

"Nu este o oferta dar, daca ni s-ar cere, nu suntem o tara neputincioasa, putem reactiona", a spus Basescu.

Stirea initiala: Printre masurile convenite joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.

Potrivit comunicatului transmis la finele discutiilor de joi, statele membre au la dispozitie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro, potrivit Bloomberg.

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi incheiat de cele 17 state membre ale acesteia, carora li se vor alatura alte sase tari care nu adera la moneda comuna.

Vezi aici care sunt cele mai importante decizii luate pana in acest moment in cadrul summitului liderilor din Uniunea Europeana (UE).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri