Presedintele Traian Basescu a anuntat, in aceasta seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

"Este doar o declaratie de presa. Subiectul, legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de catre Guvern, care abordeaza doua teme: aprobarea discutiilor cu FMI, CE si BM, si, cea de-a doua, aprobarea semnarii memorandumului de catre ministrii Chitoiu si Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul si Banca Mondiala si semnarea scrisorii Guvernului catre FMI, care ar trebui sa intre in board-ul FMI in decembrie", a anuntat, presedintele Basescu, in debutul declaratiei de presa de la Cotroceni.

El a anuntat ca a decis sa nu aprobe acest memorandum.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care le asuma Guvernul, majorarea accizei la carburanti", a afirmat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Am comunicat FMI pozitia mea!

Citeste si:
Republica Moldova ar putea lua o pauza in colaborarea cu FMI
Republica Moldova ar putea...

Presedintele Traian Basescu a precizat ca a informat FMI in legatura cu pozitia sa fata de problema accizei la carburanti, el mentionand ca la vizita delegatiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

Basescu a precizat ca nu isi va asuma aceasta masura pe care o considera "antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si a sanselor de relansare economica".

"Nu voi semna memorandumul si vreau sa avertize si Guvernul si parlamentul sa renunte la minciuna, pentru ca neaplicarea acestei taxe se recupereaza prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea si am mai vazut eu un excendent de resursa pus la plata excedentului datoriei. Ar insemna 2,1 miliarde dintr-o singura privire", a sustinut Basescu.

El a mentionat ca, legal, documentul nu poate fi inaintat, pentru ca este un acord international si este obligatorie aprobarea de catre presedinte.

Citeste si:
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire
Dupa ani de criza, economia...

In memorandumul convenit cu FMI se afirma : "Pentru a atinge tinta de deficit, vom implementa masuri aditionale. Incepand din 2014, inflatia va fi adaugata ca un element in formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanti vor fi de asemenea majorate cu 7 euro centi pe litru".

In luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma ca Guvernul va mentine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro centi la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI si CE, iar presedintele Traian Basescu a semnat "acordul" cu aceste institutii desi putea sa nu semneze.

Premierul se referea insa atunci la noul acord cu FMI, nu la memorandumul care survine primei misiuni de evaluare din noul acord.

Citeste si:
Economia romaneasca, in crestere in S1. Estimari pentru 2019
Economia romaneasca, in...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Basescu: Scutul de la Deveselu a devenit mai actual ca oricand