Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca memorandumul cu Rompetrol ramane valabil, in conditiile in care Presedintia nu l-a atacat la CC pe fond, el aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin HG, "daca simte nevoia".

"Presedintia, neatacand pe fond continutul memorandumului, el ramane valabil. Numai ca domnul prim-ministru va trebuie sa si-l asume cu toti cei 400 de milioane de dolari care i-a facut cadou companiei Rompetrol, va trebuie sa si-l asume prin Hotarare de Guvern daca simte nevoia. Daca nu, ramane cu memorandumul si-l pune in aplicare. Ca asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat. A semnat cel de la OSPI pe care l-a pus sa semneze si el a scapat de semnatura", a spus Basescu.

El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul ca a vrut "sa o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers".

"Exact ca la Rosia Montana. Vrea sa se acopere neasumandu-si responsabilitatea pentru actiuni guvernamentale clare, fara echivoc. Aici problema nu e ca are cineva ceva cu premierul, sa fie suparat ca nu-si asuma raspunderea. Problema e ce facem in relatia Executiv-Parlament? Daca problemele Executivului le dam Parlamentului sa le transforme in lege, cum mai controleaza Parlamentul Executivul? Este un conflict major constitutional peste care nu se poate trece", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca el nu a atacat la CCR decat tangential contintul memorandumului. El a spus ca pe continut, memorandumul a fost atacat la Curte de un grup de parlamentari in luna iunie.

Citeste si:
Rompetrol, 12 noi stații deschise în primele 4 luni
Rompetrol, 12 noi stații...

Basescu a spus ca "atacul" sau la Curte, in afara de cateva observatii tehnice pe continutul memorandumului, a vizat, pe fond, tratametul egal care trebuie aplicat persoanelor si companiilor in Romania.

"Nu poti pentru Chevron sa nu duci legea in Parlament cand ai aprobat exploatarea gazelor de sist, explorare si exploatare, iar pentru Rompetrol sa o duci. Asta e in primul rand. Al doilea element atacat a fost amestecul puterii legislative in competentele puterii executive", a spus Basescu.

El a precizat ca acordurile si memorandumurile intre un agent economic si Guvern sunt responsabilitatea Guvernului.

"Daca vom crea precedentul in care pentru un memorandum un agent economic trebuie sa obtina o lege, facem din parlamentari negociatori cu respectiva companie, ceea ce nu poate functiona in nicio democratie. Era un amestec de competente intre Guvern si Legislativ. Acesta e motivul pentru care Curtea a respins Legea de aprobare a memorandumului", a spus Basescu.

Citeste si:
UE vrea să taxeze 70.000 de mari companii pentru acces pe piaţa unică
UE caută noi surse de venit...

Decizia CC de neconstitutiuonalitate a Legii de aprobare a Memorandumului dintre stat si Rompetrol este un semnal prost pentru investitori, a afirmat premierul Ponta, care nu a putut preciza daca memorandumul ramane in vigoare, dar a spus ca se pot pierde locuri de munca si venituri la buget.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Setari Cookie-uri