"Presedintia, neatacand pe fond continutul memorandumului, el ramane valabil. Numai ca domnul prim-ministru va trebuie sa si-l asume cu toti cei 400 de milioane de dolari care i-a facut cadou companiei Rompetrol, va trebuie sa si-l asume prin Hotarare de Guvern daca simte nevoia. Daca nu, ramane cu memorandumul si-l pune in aplicare. Ca asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat. A semnat cel de la OSPI pe care l-a pus sa semneze si el a scapat de semnatura", a spus Basescu.

El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul ca a vrut "sa o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers".

"Exact ca la Rosia Montana. Vrea sa se acopere neasumandu-si responsabilitatea pentru actiuni guvernamentale clare, fara echivoc. Aici problema nu e ca are cineva ceva cu premierul, sa fie suparat ca nu-si asuma raspunderea. Problema e ce facem in relatia Executiv-Parlament? Daca problemele Executivului le dam Parlamentului sa le transforme in lege, cum mai controleaza Parlamentul Executivul? Este un conflict major constitutional peste care nu se poate trece", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca el nu a atacat la CCR decat tangential contintul memorandumului. El a spus ca pe continut, memorandumul a fost atacat la Curte de un grup de parlamentari in luna iunie.

Basescu a spus ca "atacul" sau la Curte, in afara de cateva observatii tehnice pe continutul memorandumului, a vizat, pe fond, tratametul egal care trebuie aplicat persoanelor si companiilor in Romania.

Citeste si:

"Nu poti pentru Chevron sa nu duci legea in Parlament cand ai aprobat exploatarea gazelor de sist, explorare si exploatare, iar pentru Rompetrol sa o duci. Asta e in primul rand. Al doilea element atacat a fost amestecul puterii legislative in competentele puterii executive", a spus Basescu.

El a precizat ca acordurile si memorandumurile intre un agent economic si Guvern sunt responsabilitatea Guvernului.

"Daca vom crea precedentul in care pentru un memorandum un agent economic trebuie sa obtina o lege, facem din parlamentari negociatori cu respectiva companie, ceea ce nu poate functiona in nicio democratie. Era un amestec de competente intre Guvern si Legislativ. Acesta e motivul pentru care Curtea a respins Legea de aprobare a memorandumului", a spus Basescu.

Decizia CC de neconstitutiuonalitate a Legii de aprobare a Memorandumului dintre stat si Rompetrol este un semnal prost pentru investitori, a afirmat premierul Ponta, care nu a putut preciza daca memorandumul ramane in vigoare, dar a spus ca se pot pierde locuri de munca si venituri la buget.